Zelňačka
Jedna z polévek, kterou u nás nikdo nemusel. Až jednoho dne ta naše buchta přišla s tím, že nám ji uvaří takovou, že se za ušima budeme olizovat.
Potřebovala na to:
3 brambory
1 cibuli
2 klobásy
350 g kysaného zelí
kmín celý
½ lžičky kmínu drceného
2 ks bobkového listu
5 kuliček nového koření
1 – 2 lžíce sladké papriky
3 lžíce hladké mouky
asi 1,5 l vývaru z hovězích kostí nebo 2 bujónů
1 kysanou smetanu
sůl, pepř
olej
petržel
A postupovala následovně:
Nejprve si oloupala brambory a pokrájela na kostky
Ty pak okmínovala celým kmínem a uvařila do měkka
Klobásu si nakrájela na kolečka
Cibuli oloupala a nakrájela na drobno
Na trošce oleje si cibulku orestovala a přidala klobásu, zaprášila sladkou paprikou a promíchala
Klobásu orestovala z obou stran a zaprášila moukou. Promíchala
Zalila vývarem, přidala drcený kmín, zelí a do kovovejce bobkový list a nové koření
Osolila a opepřila
Opět promíchala a na středním ohni vařila cca 15 minut
Po této době vyndala kovovejce s kořením a vmíchala uvařené brambory
Nechala prohřát a v případě nutnosti dochutila solí a pepřem
Při servírování dozdobila kysanou smetanou, kterou si do polévky každý vmíchá sám a polévka se tak zjemní v samotném závěru. A k tomu nasekanou petrželku, dobrou chuť.
A jak to dopadlo? Ani se u stolu nepíplo a polévka v nás zmizela, no panečku, jedna báseň.