Žampiony se smetanou

Nejsem zrovna houbový jedlík oproti zbytku rodiny a proto jsem se rozhodl připravit recept se žampiony. Ve výsledku jsem se olizoval také. Recept je jednoduchý a jídlo chutné.

Potřeboval jsem:

  • 4 větší brambory

  • 6 žampionů

  • 20 dkg měkkého salámu vcelku (junior, gothaj, točený apod.)

  • sůl, pepř

  • 2 lžíce másla

  • 2 špetky chilli (nemusí být)

  • 1 smetanu ke šlehání

  • 1 – 2 tavené sýry smetanové

  • 2 vejce

  • olej

  • 1 cibuli

Postup:

  • Nejprve si uvaříme brambory ve slupce do změknutí a pak necháme vychladnout

  • Mezitím si oloupeme cibuli a nakrájíme na velmi jemno

  • Salám si pokrájíme na drobné kostičky

  • Taktéž žampiony si oloupeme a pak polovinu nakrájíme na plátky a druhou na kostičky

  • Máme-li hotovou přípravu, oloupeme si předvařené brambory a i je nakrájíme na kostky

  • Na pánvi si rozpustíme 1 lžíci másla a na něm necháme zesklovatět cibuli

  • K cibuli přidáme trošku oleje a salám, promícháme s cibulí a restujeme

  • Je-li salám dostatečně opečený, přidáváme brambory a žampiony nakrájené na kostičky. Důkladně promícháme a necháme opět restovat po dobu 5 minut. Občas promíchneme

  • Po uplynutí doby rozklepneme do brambor vejce, osolíme a lehce opepříme, můžeme přidat chilli, pořádně promícháme a smažíme do zatuhnutí vajec.

  • Máme-li hotovo, sundáme z plotny a na ni vezmeme čistou pánev

  • Na 0,5 lžíce másla si orestujeme žampiony na plátky

  • Jsou-li orestovány z obou stran, vyjmeme je a namísto nich vložíme do pánve tavený sýr a smetanu. Za občasného míchání na mírném ohni necháme sýr rozpustit

  • Po rozpuštění sýra vrátíme zpět orestované žampiony, lehce dle chuti přisolíme a necháme prohřát s omáčkou

  • Pak sundáme z plotny a za stálého míchání vpracujeme do omáčky půl lžíce másla

  • K bramborové směsi podáváme omáčku se žampiony jako přílohu

Vězte, že jde o naprostou chuťovou bombu a dokonce bych se nehádal, kdyby někdo namísto žampionů použil hříbky, například. Tak tedy dobrou chuť