Žampiony se smetanou
Nejsem zrovna houbový jedlík oproti zbytku rodiny a proto jsem se rozhodl připravit recept se žampiony. Ve výsledku jsem se olizoval také. Recept je jednoduchý a jídlo chutné.
Potřeboval jsem:
4 větší brambory
6 žampionů
20 dkg měkkého salámu vcelku (junior, gothaj, točený apod.)
sůl, pepř
2 lžíce másla
2 špetky chilli (nemusí být)
1 smetanu ke šlehání
1 – 2 tavené sýry smetanové
2 vejce
olej
1 cibuli
Postup:
Nejprve si uvaříme brambory ve slupce do změknutí a pak necháme vychladnout
Mezitím si oloupeme cibuli a nakrájíme na velmi jemno
Salám si pokrájíme na drobné kostičky
Taktéž žampiony si oloupeme a pak polovinu nakrájíme na plátky a druhou na kostičky
Máme-li hotovou přípravu, oloupeme si předvařené brambory a i je nakrájíme na kostky
Na pánvi si rozpustíme 1 lžíci másla a na něm necháme zesklovatět cibuli
K cibuli přidáme trošku oleje a salám, promícháme s cibulí a restujeme
Je-li salám dostatečně opečený, přidáváme brambory a žampiony nakrájené na kostičky. Důkladně promícháme a necháme opět restovat po dobu 5 minut. Občas promíchneme
Po uplynutí doby rozklepneme do brambor vejce, osolíme a lehce opepříme, můžeme přidat chilli, pořádně promícháme a smažíme do zatuhnutí vajec.
Máme-li hotovo, sundáme z plotny a na ni vezmeme čistou pánev
Na 0,5 lžíce másla si orestujeme žampiony na plátky
Jsou-li orestovány z obou stran, vyjmeme je a namísto nich vložíme do pánve tavený sýr a smetanu. Za občasného míchání na mírném ohni necháme sýr rozpustit
Po rozpuštění sýra vrátíme zpět orestované žampiony, lehce dle chuti přisolíme a necháme prohřát s omáčkou
Pak sundáme z plotny a za stálého míchání vpracujeme do omáčky půl lžíce másla
K bramborové směsi podáváme omáčku se žampiony jako přílohu
Vězte, že jde o naprostou chuťovou bombu a dokonce bych se nehádal, kdyby někdo namísto žampionů použil hříbky, například. Tak tedy dobrou chuť