Vepřové kostky se zeleninou
Dnes jde o recept, který je tak trošku ze složky "co dům dal". Ale to není samozřejmě podmínkou a chuť je naprosto božská. Jinak pro nemilovníky masa, je ho tam velmi poskromnu a dokážu si představit, že by tam nemuselo býti vůbec.
Na přípravu jsem využil:
kousek vepřového masa
cibuli
mraženou zeleninu, konkrétně květák, brokolici, hrášek a fazolky z naší zahrádky, ale lze použít jakoukoliv
2 lžíce sójové omáčky
2 lžíce sladké chilli omáčky
sůl, pepř
máslo a olej
a jako přílohu předvařené a posléze na pánvi lehce osmažené brambory.
A postupoval jsem takto:
Maso jsem si nakrájel na nudličky, osolil a opepřil.
Cibuli jsem si nakrájel najemno.
V hlubší pánvi jsem si rozehřál lžíci másla a zeleninu do ní nasypal. Bez jakéhokoliv ochucování jen promíchal a nechal pod pokličkou dusit cca 20 minut, občas promíchal a lehce podlil převařenou vodou, aby se mi zeleninka nepálila odspodu.
Zhruba po 15-ti minutách dušení zeleniny přidám sójovou omáčku, promíchám a pokračuji v dušení, promíchávání a občasném podlévání. Rozhodně ale nesmí zelenina plavat ve vodě.
Ihned poté dávám vedle na pánev trošku oleje a do rozpáleného pak cibuli. Lehce orestuji.
K orestované cibuli přidávám nakrájené maso a nechám taktéž orestovat tak, aby po svém obvodu nebylo nikde růžové.
Zakápnu chilli omáčkou, důkladně promíchám, společně minutku prohřeji a šup s tím do hluboké pánve k zelenině. Opět důkladně promíchám a nadále pokračuji v dušení, asi dalších 20 minut do změknutí masa, dle potřeby dochutím solí.
Těsně před závěrem ještě na volné pánvičce osmahnu uvařené brambory, které mám jako přílohu, ale nechám na vašich chutích, co si k té laskomině dopřejete.
Teď už je vše hotovo, maso měkké a tak nandávám pěkně na talíř a už už máme boule za ušima. Tak dobrou chuť...