Vepřo knedlo zelo

Klasika, jak jinak charakterizovat toto jídlo. A že nejde o nijak složitou přípravu, o tom vás teď přesvědčíme.

Pro dvě porce potřebujeme:

  • 1kg vepřového masa, nejlépe bok s kostí

  • 1 červené zelí sterilované, popřípadě doma vyrobené

  • 2 cibule

  • 1 - 2 lžíce cukru

  • 1 lžíci medu

  • olej

  • ocet

  • sůl, pepř

  • sladkou papriku

a knedlík houskový nebo bramborový – viz menu - přílohy (tam najdete nejen je, ale i jiné...)

Postup pečení masa:

  • Maso si nakrájíme podél žeber

  • Osolíme a opepříme, zasypeme sladkou paprikou

  • Pekáč si vymažeme sádlem, popřípadě dáme trošku oleje

  • Předehřejeme si troubu na 150 stupňů

  • Do pekáčku vyskládáme maso

  • Dáme do trouby a pečeme alespoň 90 minut, při větších kusech ještě o něco déle

  • Nezapomeňme pravidelně podlévat převařenou vodou a výpekem poléváme maso, aby nevyschlo

Postup přípravy zelí:

  • Cibuli si oloupeme a nakrájíme na drobno

  • Do kastrůlku kápneme trošku oleje a necháme cibulku opéct do zlatova

  • Přisypeme cukr, promícháme a necháme zkaramelizovat po dobu cca 3 minut

  • Přidáme zelí, promícháme a zalijeme vodou tak, aby bylo zelí ponořené

  • Za občasného míchání vaříme na mírném ohni 30 až 50 minut

  • Dochutíme medem a je-li zelí moc sladké, přidáme kapku octa

Knedlík se zcela určitě vydařil stejně jako maso a zelí. Že to nakonec nic nebylo a výsledek za to jednoznačně stojí? Tak si nechte chutnat, ale to zcela určitě bude.