Vepřo knedlo zelo
Klasika, jak jinak charakterizovat toto jídlo. A že nejde o nijak složitou přípravu, o tom vás teď přesvědčíme.
Pro dvě porce potřebujeme:
1kg vepřového masa, nejlépe bok s kostí
1 červené zelí sterilované, popřípadě doma vyrobené
2 cibule
1 - 2 lžíce cukru
1 lžíci medu
olej
ocet
sůl, pepř
sladkou papriku
a knedlík houskový nebo bramborový – viz menu - přílohy (tam najdete nejen je, ale i jiné...)
Postup pečení masa:
Maso si nakrájíme podél žeber
Osolíme a opepříme, zasypeme sladkou paprikou
Pekáč si vymažeme sádlem, popřípadě dáme trošku oleje
Předehřejeme si troubu na 150 stupňů
Do pekáčku vyskládáme maso
Dáme do trouby a pečeme alespoň 90 minut, při větších kusech ještě o něco déle
Nezapomeňme pravidelně podlévat převařenou vodou a výpekem poléváme maso, aby nevyschlo
Postup přípravy zelí:
Cibuli si oloupeme a nakrájíme na drobno
Do kastrůlku kápneme trošku oleje a necháme cibulku opéct do zlatova
Přisypeme cukr, promícháme a necháme zkaramelizovat po dobu cca 3 minut
Přidáme zelí, promícháme a zalijeme vodou tak, aby bylo zelí ponořené
Za občasného míchání vaříme na mírném ohni 30 až 50 minut
Dochutíme medem a je-li zelí moc sladké, přidáme kapku octa
Knedlík se zcela určitě vydařil stejně jako maso a zelí. Že to nakonec nic nebylo a výsledek za to jednoznačně stojí? Tak si nechte chutnat, ale to zcela určitě bude.