Vaječný likér
Vánoce, stromeček, cukroví, řízky a kapr, salát. To vše k vánocům neodmyslitelně patří a nedílnou součástí je i vaječný likér. U nás děláme lehký, domácí nevařený, s dobou spotřeby max tři týdny a vězte, že tak dlouho nevydrží nikdy. Jedinou nevýhodou ovšem je, že nám zůstávají bílky. Ty zpracováváme do vaječné tlačenky, převážně však do cukroví.
Na výrobu cca 0,7 l potřebujeme:
5 vajec
5 lžic moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 salko
0,5 l rumu
Postup:
Do mísy si vyklepneme žloutky, bílky si dáváme stranou, neboť tady je nezužitkujeme
Přidáme moučkový a vanilkový cukr a metličkou či šlehačem vyšleháme do jemného krému
Přidáme salko a opět šleháme do krému
Na závěr vmícháme rum dle chuti, u nás se vleze celý půllitr
Celé důkladně promícháme a stáčíme do lahví
Pozor, skladujeme v suchu, temnu a chladu
Před otevřením důkladně promícháme, neboť se nám těžší vrstva může usazovat dole. Spotřebujte do 21 dní od data výroby, ale jak již bylo řečeno, s tím nebude nejspíš vůbec žádný problém.
Pro fajnšmekry je možnost výroby jakékoliv příchutě, všem přejeme dobrou chuť a šťastné a veselé, i kdyby byl třeba červenec.