Vaječný likér

Vánoce, stromeček, cukroví, řízky a kapr, salát. To vše k vánocům neodmyslitelně patří a nedílnou součástí je i vaječný likér. U nás děláme lehký, domácí nevařený, s dobou spotřeby max tři týdny a vězte, že tak dlouho nevydrží nikdy. Jedinou nevýhodou ovšem je, že nám zůstávají bílky. Ty zpracováváme do vaječné tlačenky, převážně však do cukroví.

Na výrobu cca 0,7 l potřebujeme:

  • 5 vajec

  • 5 lžic moučkového cukru

  • 1 vanilkový cukr

  • 1 salko

  • 0,5 l rumu

Postup:

  • Do mísy si vyklepneme žloutky, bílky si dáváme stranou, neboť tady je nezužitkujeme

  • Přidáme moučkový a vanilkový cukr a metličkou či šlehačem vyšleháme do jemného krému

  • Přidáme salko a opět šleháme do krému

  • Na závěr vmícháme rum dle chuti, u nás se vleze celý půllitr

  • Celé důkladně promícháme a stáčíme do lahví

  • Pozor, skladujeme v suchu, temnu a chladu

Před otevřením důkladně promícháme, neboť se nám těžší vrstva může usazovat dole. Spotřebujte do 21 dní od data výroby, ale jak již bylo řečeno, s tím nebude nejspíš vůbec žádný problém.

Pro fajnšmekry je možnost výroby jakékoliv příchutě, všem přejeme dobrou chuť a šťastné a veselé, i kdyby byl třeba červenec.