Šunkafleky

Jídlo, které nám dělávaly babičky, ba i maminky a upřímně, jako dítě jsem taková jídla moc nevyhledával. Ale které dítko ano, že? Jenže jak plynul čas, těstoviny se začaly zařazovat do našeho jídelníčku čím dál častěji a tak, když jsem přišel k mé milované manželce zbožňující těstoviny v jakékoliv podobě a zároveň k receptu našich babiček na šunkafleky, nemohl jsem jinak, než je zkusit připravit. A výsledek byl jasný, během chvíle zmizel celý pekáč. Proto i o tento počin se s vámi podělíme.

Na přípravu budeme potřebovat:

  • 400g těstovin flíčků

  • 300g uzeného masa

  • 5 vajec

  • 100ml smetany

  • sádlo

  • strouhanku

  • 2 špetky soli a pepře

  • 1 větší cibuli

Jak tedy suroviny zpracovat do naprosto skvělého výsledku?

  • Cibuli si nakrájíme najemno, uzené na kostky.

  • Nakrájenou cibuli si na trošce sádla na pánvi necháme zesklovatět.

  • Přidáme nakrájené uzené maso a necháme orestovat.

  • Mezitím dáváme do osolené vody s kapkou oleje vařit flíčky. My používáme Babiččiny těstoviny, neboť jsou jemnější, ale je samozřejmě na vás, jaké si zvolíte. Flíčky by se měly vařit do měkka, tedy asi 5 až 7 minut. Poté zcedíme a prozatím ponecháme v hrnci.

  • Do flíčků zamícháme orestovanou cibuli s masem a důkladně promícháme.

  • Připravíme si zapékací mísu nebo pekáč. Tu či ten vymažeme pořádně sádlem a vysypeme strouhankou. Pak vsypeme a rozprostřeme fleky smíchané s masem a cibulí.

  • Do misky si vyklepneme vejce a promícháme se smetanou, solí a pepřem. Touto směsí pak polijeme fleky v míse, popřípadě pekáči.

  • Dáme péct do trouby na 160 stupňů (horkovzdušná trouba) na 20 až 30 minut a to podle toho, jak tvrdou kůrku na povrchu máme rádi. My moc ne a proto po dvaceti minutách vyndaváme z trouby a …

… a za pár chvil můžeme začít nanovo. A doladit skvělé šunkafleky lze kyselou okurkou. Dobrou chuť