Šunkafleky
Jídlo, které nám dělávaly babičky, ba i maminky a upřímně, jako dítě jsem taková jídla moc nevyhledával. Ale které dítko ano, že? Jenže jak plynul čas, těstoviny se začaly zařazovat do našeho jídelníčku čím dál častěji a tak, když jsem přišel k mé milované manželce zbožňující těstoviny v jakékoliv podobě a zároveň k receptu našich babiček na šunkafleky, nemohl jsem jinak, než je zkusit připravit. A výsledek byl jasný, během chvíle zmizel celý pekáč. Proto i o tento počin se s vámi podělíme.
Na přípravu budeme potřebovat:
400g těstovin flíčků
300g uzeného masa
5 vajec
100ml smetany
sádlo
strouhanku
2 špetky soli a pepře
1 větší cibuli
Jak tedy suroviny zpracovat do naprosto skvělého výsledku?
Cibuli si nakrájíme najemno, uzené na kostky.
Nakrájenou cibuli si na trošce sádla na pánvi necháme zesklovatět.
Přidáme nakrájené uzené maso a necháme orestovat.
Mezitím dáváme do osolené vody s kapkou oleje vařit flíčky. My používáme Babiččiny těstoviny, neboť jsou jemnější, ale je samozřejmě na vás, jaké si zvolíte. Flíčky by se měly vařit do měkka, tedy asi 5 až 7 minut. Poté zcedíme a prozatím ponecháme v hrnci.
Do flíčků zamícháme orestovanou cibuli s masem a důkladně promícháme.
Připravíme si zapékací mísu nebo pekáč. Tu či ten vymažeme pořádně sádlem a vysypeme strouhankou. Pak vsypeme a rozprostřeme fleky smíchané s masem a cibulí.
Do misky si vyklepneme vejce a promícháme se smetanou, solí a pepřem. Touto směsí pak polijeme fleky v míse, popřípadě pekáči.
Dáme péct do trouby na 160 stupňů (horkovzdušná trouba) na 20 až 30 minut a to podle toho, jak tvrdou kůrku na povrchu máme rádi. My moc ne a proto po dvaceti minutách vyndaváme z trouby a …
… a za pár chvil můžeme začít nanovo. A doladit skvělé šunkafleky lze kyselou okurkou. Dobrou chuť