Špízy
Toto jídlo bude mít spousta lidí spojených s grilem, jenže ono jde lehce připravit i v domácích podmínkách. A jak jednoduše na něj?
Potřebujeme:
4 ks špekáčků
2 ks bílé papriky
4 cibule
4 rajské
sůl, pepř
1 lžičku provensálských bylin
1 lžičku koření na americké brambory
může býti strouhaný sýr i pažitka
také budeme potřebovat špejle, nebo ještě lépe špízové jehly
Jako příloha nejideálnější americké či opečené brambory
Postup:
Papriky a rajské si opláchnu a papriky zbavím sťopky a jadřinců
Špekáčky, rajské a očištěné papriky si nakrájím na středně silné plátky
Cibuli si oloupu a rozeberu na jednotlivé kousky, popřípadě také rozkrájím
Na špejle či jehly poté napichuji jednotlivé suroviny na střídačku, dokud nemám jehlu či špejli plnou. Takto pokračuji s dalšími jehlami / špejlemi
Špízy si vyskládám do pekáčku, nejideálněji na pokrájené brambory
Do hrníčku, cca do jedné třetiny, si naleji olej, opepřím, přidám provensálské byliny a koření na americké brambory a řádně promíchám
Touto směsí důkladně potřu špízy, část si ještě ponechám na potírání během pečení
Takto potřené špízy v pekáčku přikryji alobalem a dám do lednice odpočinout. I tady platí, že čím déle budou odpočívat, tím více do sebe vtáhnou chuť koření
Pak už jen stačí špízy upéct. Rozhodně na grilu budou připraveny excelentně, ne každý má takovou možnost. Proto je před pečením ještě jednou potřeme směsí a dáme do trouby na 150 stupňů
Pečeme zhruba 15 minut a horké je můžeme dozdobit strouhaným sýrem a pažitkou
Typicky letní jídlo tak může potěšit i v chladnějším období a chutnat bude určitě skvěle. Tak si tedy nechte chutnat.