Špízy

Toto jídlo bude mít spousta lidí spojených s grilem, jenže ono jde lehce připravit i v domácích podmínkách. A jak jednoduše na něj?

Potřebujeme:

  • 4 ks špekáčků

  • 2 ks bílé papriky

  • 4 cibule

  • 4 rajské

  • sůl, pepř

  • 1 lžičku provensálských bylin

  • 1 lžičku koření na americké brambory

  • může býti strouhaný sýr i pažitka

  • také budeme potřebovat špejle, nebo ještě lépe špízové jehly

Jako příloha nejideálnější americké či opečené brambory

Postup:

  • Papriky a rajské si opláchnu a papriky zbavím sťopky a jadřinců

  • Špekáčky, rajské a očištěné papriky si nakrájím na středně silné plátky

  • Cibuli si oloupu a rozeberu na jednotlivé kousky, popřípadě také rozkrájím

  • Na špejle či jehly poté napichuji jednotlivé suroviny na střídačku, dokud nemám jehlu či špejli plnou. Takto pokračuji s dalšími jehlami / špejlemi

  • Špízy si vyskládám do pekáčku, nejideálněji na pokrájené brambory

  • Do hrníčku, cca do jedné třetiny, si naleji olej, opepřím, přidám provensálské byliny a koření na americké brambory a řádně promíchám

  • Touto směsí důkladně potřu špízy, část si ještě ponechám na potírání během pečení

  • Takto potřené špízy v pekáčku přikryji alobalem a dám do lednice odpočinout. I tady platí, že čím déle budou odpočívat, tím více do sebe vtáhnou chuť koření

  • Pak už jen stačí špízy upéct. Rozhodně na grilu budou připraveny excelentně, ne každý má takovou možnost. Proto je před pečením ještě jednou potřeme směsí a dáme do trouby na 150 stupňů

  • Pečeme zhruba 15 minut a horké je můžeme dozdobit strouhaným sýrem a pažitkou

Typicky letní jídlo tak může potěšit i v chladnějším období a chutnat bude určitě skvěle. Tak si tedy nechte chutnat.