Smažený hermelín
Obdoba smaženého sýru, tolik v českých luzích a hájích oblíbeného, jen díky své vyzrálé chuti o něco výraznější. Ne každý ale v takto šlechtěných sýrech zalíbení našel, my ano a čas od času jsem pověřen přípravou právě tohoto pokrmu. Přípravu zvládne úplně každý, tak pojďme na to.
Budeme potřebovat:
hermelíny dle počtu strávníků
1 vejce na osobu
hladkou mouku
strouhanku
sůl, pepř
olej
Jako přílohu brambory, bramborovou kaši, hranolky, nebo opečené brambory.
Postup je naprosto jednoduchý:
Připravíme si věci na obalování.
Do jednoho talíře trošku hladké mouky.
Do druhého vejce, které lehce osolíme a opepříme a důkladně rozšleháme.
Do třetího strouhanku, kdy lepší je doma nahrubo namletá. Nemáme-li tuto možnost, postačí nám z obchodu.
V tomto pořadí hermelín důkladně v každé vrstvě obalíme.
Na pánvi si rozehřejeme větší množství oleje. To proto, aby byl sýr alespoň do poloviny ponořený.
Do rozehřátého oleje dáme obalený hermelín a smažíme na středním plameni z obou stran do zlatova.
Po chvilce máme hotovo.
Zbylo-li nám rozšlehané vejce, vlijeme jej na pánev. Vytvoří se nám omeletka, kterou rozdělujeme mezi strávníky.
A můžeme servírovat.
Pozor, nikdy do vroucího oleje nelijte vodu, pánev sundejte z plotny na bezpečné místo a nechte vychladnout. No a teď už jen dobrou chuť všem, kteří s námi do toho šli.