Slípka na paprice
Ani nevíme, proč slípka. Mnohem chutnější je totiž kuře, zatímco slípka bývá většinou tuhá, ovšem pravděpodobně půjde o historický důvod. Naše babičky asi neměly v dosahu uměle vyhnaná kuřata jako naše generace a tak lovily na dvorcích, plných slepic a další drůbeže. Pojďme zase jednou oprášit recept našich babiček a uvařit si omáčku alá laskomina. Jen slepici zaměníme za chutnější kuře, jak jsme předpověděli.
Potřebujeme:
1 kuře
1 cibuli
2 lžičky sladké papriky
sůl
1 smetanu ke šlehání
3 lžíce hladké mouky
1 - 1,5 l vody
Přílohou u této laskominy bude houskový knedlík nebo těstoviny a vězte, že i děti se budou olizovat
Postup:
Cibuli si nakrájíme nadrobno
V hrnci si rozpálíme olej, na kterém necháme cibuli zesklovatět
Přidáme sladkou papriku a rychle promícháme
Do toho vložíme celé kuře, pořádně jej v cibuli s paprikou obalíme a necháme z každé strany lehce opéct
Hrnec přiklopíme a necháme cca 2 minuty dusit, aby kuře pustilo šťávu
Po této době vlijeme vodu, osolíme, promícháme a přiklopíme. Vaříme, dokud není kuře uvařené a maso měkké
Pak kuře opatrně vyndáme a obereme maso od kostí
Ve větším hrnku si smícháme smetanu s vodou a hladkou moukou, důkladně rozmícháme
Tuto směs vlijeme do vývaru, zamícháme a za občasného míchání asi 5 minut vaříme
Pak přidáme maso, dochutíme solí a zamícháme
Společně vaříme další cca 3 minuty a máme hotovo
Teď jen nandat na talíř a uvidíte sami, že informace o nejedení omáček dětmi je jen fáma. Přejeme všem dobrou chuť