Slaný závin
Závin, pro někoho štrůdl a pro manželku pštros. Dokonce pro mnohé nepředstavitelná příprava jinak, než s jablky a skořicí tak, jak jej všichni známe. A přitom slaná verze je stejně tak dobrá, úplně stejně se dá jíst za tepla i studena. Ba co víc, oproti svému sladkému bráškovi, s bramborovou kaší jde o naprosto luxusní oběd. Pojďme společně takový pokrm připravit.
Ingredience:
listové těsto (v balení 2 nebo 3, ale nebojte, bude to hned pryč)
40 dkg plátkové šunky nebo šunkového salámu
30 dkg plátkového sýra
sterilovaný hrášek s kukuřicí
sůl, pepř
1-2 vejce
hladká mouka
a připravíme si plech vyložený pečícím papírem
Postup:
na pomoučeném (hladkou moukou) vále či pracovní desce si vyválíme těsto na placku
vyskládáme na těsto salám tak, aby byly zhruba 1,5-2 cm okraje volné
ze zeleniny vylijeme veškerou vodu, popřípadě přecedíme přes sítko
tu pak rozprostřeme na šunku, neděláme zbytečně velkou vrstvu, aby se nám nesypala zelenina ven
lehce osolíme a opepříme
na zeleninu naskládáme plátkový sýr
takto připravený štrůdl zabalíme do rolády a konce přihneme a zamáčkneme do sebe
opatrně takto zabalenou nohavici přesuneme na plech s pečícím papírem
stejně postupujeme s dalšími těsty
máme-li nohavice na plechu, rozšleháme si v hrníčku vejce
tímto vejcem potřeme důkladně nohavice po celém povrchu, který vidíme (ne odspoda)
krásně potřené štrůdly dáme péct do trouby
pečeme při teplotě 140 -150 stupňů (horkovzduch) asi 35 minut, do zezlátnutí těsta
po dopečení necháme 5 minut odstát, aby nám sýr zatuhnul, nevytekl a zároveň nám jídlo nevychladlo
A teď už jen dobrou chuť, ať už k tomu kaše je nebo není. Chutnat to zaručeně bude.