Sekaná s vejci
Kdekdo by řekl, jak je sekaná fádní a nudné jídlo. A přesto s bramborovou kaší či salátem, patří k těm nejčastěji baštěným. Abychom tu fádnost, o které tedy přesvědčení nejsme, změnili, ukážeme vám dnes recept na vylepšenou sekanou. A opět je příprava jednoduchá a výsledek fantastický.
Potřebujeme:
600 g mletého masa mix
4 vejce uvařená natvrdo
1 syrové vejce
150 g šunky vcelku
150 g sýra gouda vcelku
1 kysanou smetanu
sůl, pepř
1 lžičku mletého kmínu
1 lžičku koření do mletých mas
4 stroužky česneku
1 cibuli
2 snítky petržele
olej
formu na pečení známou jako srnčí hřbet
alobal
A příloha nejideálněji brambory, kaše nebo chléb
Postup:
Cibuli si nakrájíme nadrobno
Česnek oloupeme a protlačíme přes lis na česnek
Do mísy dáme maso, nakrájenou cibuli, utřený česnek, mletý kmín, koření do mletých mas, rozklepneme vejce, osolíme a opepříme a vše důkladně promícháme
Do druhé mísy si nastrouháme šunku a sýr
Petržel si pokrájíme nadrobno a přidáme k šunce a sýru
K tomu vlijeme kysanou smetanu, důkladně promícháme a necháme směs odpočinout
Nyní si olejem vymažeme pořádně formu a směs masa do ní vtlačíme po celé délce
Na povrchu uděláme rukou 4 důlky po celé délce sekané, první a poslední kousek od okrajů
Do takto vytvořených důlků vsadíme vejce uvařená natvrdo
Na to přijde směs šunky a sýra, kterou rozprostřeme na povrch celé sekané. Tím vejce schováme. Pěkně to uplácáme a povrch přikryjeme alobalem
Pečeme na 160 stupňů 40 minut, poté odstraníme alobal a dopečeme na stejnou teplotu ještě 20 minut do zezlátnutí
Po dopečení necháme lehce vychladnout
Lehce nožem oddělíme od formy a opatrně si ji vyklopíme
Zbývá si ji jen nakrájet na plátky, přidat si přílohu a protože nemůžeme odolat, už se cpeme. Tak rychle popřát dobrou chuť ...