Sekaná s vejci

Kdekdo by řekl, jak je sekaná fádní a nudné jídlo. A přesto s bramborovou kaší či salátem, patří k těm nejčastěji baštěným. Abychom tu fádnost, o které tedy přesvědčení nejsme, změnili, ukážeme vám dnes recept na vylepšenou sekanou. A opět je příprava jednoduchá a výsledek fantastický.

Potřebujeme:

  • 600 g mletého masa mix

  • 4 vejce uvařená natvrdo

  • 1 syrové vejce

  • 150 g šunky vcelku

  • 150 g sýra gouda vcelku

  • 1 kysanou smetanu

  • sůl, pepř

  • 1 lžičku mletého kmínu

  • 1 lžičku koření do mletých mas

  • 4 stroužky česneku

  • 1 cibuli

  • 2 snítky petržele

  • olej

  • formu na pečení známou jako srnčí hřbet

  • alobal

A příloha nejideálněji brambory, kaše nebo chléb

Postup:

  • Cibuli si nakrájíme nadrobno

  • Česnek oloupeme a protlačíme přes lis na česnek

  • Do mísy dáme maso, nakrájenou cibuli, utřený česnek, mletý kmín, koření do mletých mas, rozklepneme vejce, osolíme a opepříme a vše důkladně promícháme

  • Do druhé mísy si nastrouháme šunku a sýr

  • Petržel si pokrájíme nadrobno a přidáme k šunce a sýru

  • K tomu vlijeme kysanou smetanu, důkladně promícháme a necháme směs odpočinout

  • Nyní si olejem vymažeme pořádně formu a směs masa do ní vtlačíme po celé délce

  • Na povrchu uděláme rukou 4 důlky po celé délce sekané, první a poslední kousek od okrajů

  • Do takto vytvořených důlků vsadíme vejce uvařená natvrdo

  • Na to přijde směs šunky a sýra, kterou rozprostřeme na povrch celé sekané. Tím vejce schováme. Pěkně to uplácáme a povrch přikryjeme alobalem

  • Pečeme na 160 stupňů 40 minut, poté odstraníme alobal a dopečeme na stejnou teplotu ještě 20 minut do zezlátnutí

  • Po dopečení necháme lehce vychladnout

  • Lehce nožem oddělíme od formy a opatrně si ji vyklopíme

Zbývá si ji jen nakrájet na plátky, přidat si přílohu a protože nemůžeme odolat, už se cpeme. Tak rychle popřát dobrou chuť ...