Segedín

… alias segedínský guláš. Zda a proč dostal pokrm, který jsem donedávna považoval za alchymii, jméno po maďarském městě, není asi úplně pro účel vaření důležité vědět. To důležité totiž je, že o nic tak hrozného se nejedná a zvládne jej krok za krokem opravdu úplně každý.

Na přípravu budeme potřebovat:

  • 2 větší cibule

  • 1 balení bílého kysaného zelí

  • 500 – 600g vepřové plece

  • sůl

  • 1 lžičku kmínu

  • 2 lžičky gulášového koření

  • 2 lžičky červené sladké papriky

  • 2 l vývaru, popřípadě 2 l vody a 3 bujony

  • 3 vrchovaté lžíce hladké mouky

  • olej nebo kousek sádla

  • a jako přílohu houskový knedlík

Jdeme na přípravu před vařením:

  • Cibule si oloupeme a nakrájíme najemno.

  • Maso si nakrájíme na kostičky.

  • Zelí si důkladně propláchneme studenou vodou, aby ho zbavila přílišné kyselosti a necháme okapat. Pozor si musíme dát na některá zelí, která jsou krouhaná na příliš dlouhá vlákna, ta je nutné zkrátit.

  • Pokud nemáme připravený vývar a nechce se nám jej vařit, zjednodušení kuchařinek tkví v rozpuštění patřičného množství bujonu v horké vodě.

A pokud máme přípravu hotovou, jde se vařit:

  • V hrnci na trošce rozpáleného oleje nebo sádla osmahneme nakrájenou cibuli do zlatova, nikoliv do tmavě hněda.

  • Přidáme papriku, promícháme a ihned přidáváme maso. Opět promícháme a necháme ze všech stran orestovat. Maso by nemělo být na svém povrchu růžové.

  • Máme-li maso orestované, hrnec přiklopíme a nyní necháme dusit. Maso nám začne pouštět šťávu. To celé by mělo trvat asi 5 minut.

  • Nyní osolíme, přidáme kmín, gulášové koření a důkladně promícháme a ještě zhruba půl minutky necháme restovat.

  • Poté do hrnce dáme zelí a rychle promícháme s masem.

  • Do hrnce opatrně nalijeme 1,5 litru vývaru, popřípadě stejné množství připraveného bujonu s vodou, promícháme a přiklopíme. Zbytek si ponecháme pro případnou potřebu dolití, neboť se nám z hrnce bude pomalu odvářet.

  • Vaříme do změknutí masa i zelí, v tlakovém hrnci cca 25 minut, v normálním to bude o něco déle.

  • Máme-li maso i zelí měkké, v hrnku si rozmícháme hladkou mouku s vodou a tuto směs opatrně vmícháme do guláše. Ta nám jej zahustí. Společně ještě chvíli povaříme a dle chutí a potřeb ještě dochutíme, avšak uvedené množství by na 1 až 1,5 litru guláše mělo bohatě stačit.

Tak vidíte, jak jednoduché to je. Podáváme s houskovým knedlíkem a máme radost, že k takovým tradičním jídlům si nacházejí cestu i naše děti. Tak tedy dobrou chuť.