Sedlácká bašta

Naprosto jednoduché, leč chuťově fantastické jídlo. A postačí nám k přípravě velmi málo.

Ingredience na 2 porce:

  • 6 větších brambor

  • 0,5 kg točeného nebo 300 g uzeného (nebo klidně párků)

  • 4 vejce

  • 1 větší cibule

  • sádlo

  • olej nebo máslo

  • pórek, jarní cibulka nebo cokoliv zeleného na posyp

  • sůl, pepř

Jdeme vařit, smažit a skvělou krmi připravovat:

  • brambory si předvaříme do poloměkka a necháme vychladnout. Popřípadě zbyly-li nám brambory ze včerejšího oběda, připravíme si je a použijeme

  • vychladlé brambory (nebo ty včerejší) si nakrájíme na plátky

  • točený salám nebo uzené si nakrájíme na kostičky

  • cibuli si oloupeme a nakrájíme najemno

  • a na závěr cosi zeleného, pórek, petrželku, jarní cibulku či šnitlík pokrájíme nadrobno

připravíme si dvě pánvičky a jdeme na věc:

  • na jedné pánvi si na trošce oleje nebo másla osmahneme cibuli společně s uzeninou. Cibule by měla ve výsledku býti zlatavá, uzenice osmažená

  • na druhé pánvi si na trošce másla nebo oleje dáme opéct brambory

  • k opečeným bramborám přidáme cibuli s uzeninou, osolíme, opepříme, promícháme a necháme společně ještě prohřát, aby se nám chutě trošku promísily

  • mezitím si na uvolněnou pánev vyklepneme vejce a uděláme volské oko, lehce osolíme (příprava je dle chuti, u nás raději tekutější žloutek)

  • směs opečených brambor s uzeninou a cibulí servírujeme na talíř, navrch pokládáme vždy dvě volská oka

  • dozdobíme zeleným

A závěrem přejeme dobrou chuť.