Sedlácká bašta
Naprosto jednoduché, leč chuťově fantastické jídlo. A postačí nám k přípravě velmi málo.
Ingredience na 2 porce:
6 větších brambor
0,5 kg točeného nebo 300 g uzeného (nebo klidně párků)
4 vejce
1 větší cibule
sádlo
olej nebo máslo
pórek, jarní cibulka nebo cokoliv zeleného na posyp
sůl, pepř
Jdeme vařit, smažit a skvělou krmi připravovat:
brambory si předvaříme do poloměkka a necháme vychladnout. Popřípadě zbyly-li nám brambory ze včerejšího oběda, připravíme si je a použijeme
vychladlé brambory (nebo ty včerejší) si nakrájíme na plátky
točený salám nebo uzené si nakrájíme na kostičky
cibuli si oloupeme a nakrájíme najemno
a na závěr cosi zeleného, pórek, petrželku, jarní cibulku či šnitlík pokrájíme nadrobno
připravíme si dvě pánvičky a jdeme na věc:
na jedné pánvi si na trošce oleje nebo másla osmahneme cibuli společně s uzeninou. Cibule by měla ve výsledku býti zlatavá, uzenice osmažená
na druhé pánvi si na trošce másla nebo oleje dáme opéct brambory
k opečeným bramborám přidáme cibuli s uzeninou, osolíme, opepříme, promícháme a necháme společně ještě prohřát, aby se nám chutě trošku promísily
mezitím si na uvolněnou pánev vyklepneme vejce a uděláme volské oko, lehce osolíme (příprava je dle chuti, u nás raději tekutější žloutek)
směs opečených brambor s uzeninou a cibulí servírujeme na talíř, navrch pokládáme vždy dvě volská oka
dozdobíme zeleným
A závěrem přejeme dobrou chuť.