Rizoto ze slípky
A zase zde máme jídlo našich babiček. Vždy nás bavilo koukat na to, jak vyšla babička na zápraží a během mžiku měla slípku pod paží a my věděli, že to zase bude laskomina. Dnešní děti toto vůbec neznají a bohužel se najde už i dost blbů, kteří by hlásali cosi o právech slepic. Nepopírejme potravinový řetězec a fakt, že spousta zvířat byla domestikována právě pro potřeby potravy lidí. Pojďme tedy na to.
Potřebujeme:
1 slepici nebo kuře, které může býti chutnější
3 hrnky rýže
1 menší cibuli
sůl
maggi
petrželku
cca 8 ks hřebíčku
cca 12 ks nového koření
3 listy bobkového listu
6 kuliček celého pepře
Postup:
Do hrnce si dáme vařit slepici či kuře tak, aby bylo téměř celé ponořené
K tomu přidáme bobkový list, celý pepř a 4 kuličky nového koření (to nejideálněji do kovového vajíčka na koření)
Vaříme do změknutí masa (slepice bude trvat podstatně déle, než kuře)
Poté slepici či kuře vyndáme i s kořením a dáme si ptáčka vedle
Do vody vsypeme rýži. Do kovového vajíčka dáme zbytek koření a malou cibuli a vaříme s rýží. Tady pozor, je možné, že nám rýže před změknutím vodu vypije a je tak dobré míti připravenou předvařenou vodu pro potřeby dolití. Pokud budeme dolévat, tak s citem. Rizoto má býti ve výsledku mazlavé, nikoliv tekuté
Mezitím, než se nám uvaří rýže, si obereme maso od kostí a natrháme si jej na kousky
Také si připravenou petrželku nasekáme na drobno
Máme-li rýži uvařenou do měkka, vyndáme kovovejce s kořením a do rýže přidáme maso, petrželku, pár kapek maggi a zamícháme
Dochutíme solí
Co na závěr? Snad jen dobrou chuť