Rizoto ze slípky

A zase zde máme jídlo našich babiček. Vždy nás bavilo koukat na to, jak vyšla babička na zápraží a během mžiku měla slípku pod paží a my věděli, že to zase bude laskomina. Dnešní děti toto vůbec neznají a bohužel se najde už i dost blbů, kteří by hlásali cosi o právech slepic. Nepopírejme potravinový řetězec a fakt, že spousta zvířat byla domestikována právě pro potřeby potravy lidí. Pojďme tedy na to.

Potřebujeme:

  • 1 slepici nebo kuře, které může býti chutnější

  • 3 hrnky rýže

  • 1 menší cibuli

  • sůl

  • maggi

  • petrželku

  • cca 8 ks hřebíčku

  • cca 12 ks nového koření

  • 3 listy bobkového listu

  • 6 kuliček celého pepře

Postup:

  • Do hrnce si dáme vařit slepici či kuře tak, aby bylo téměř celé ponořené

  • K tomu přidáme bobkový list, celý pepř a 4 kuličky nového koření (to nejideálněji do kovového vajíčka na koření)

  • Vaříme do změknutí masa (slepice bude trvat podstatně déle, než kuře)

  • Poté slepici či kuře vyndáme i s kořením a dáme si ptáčka vedle

  • Do vody vsypeme rýži. Do kovového vajíčka dáme zbytek koření a malou cibuli a vaříme s rýží. Tady pozor, je možné, že nám rýže před změknutím vodu vypije a je tak dobré míti připravenou předvařenou vodu pro potřeby dolití. Pokud budeme dolévat, tak s citem. Rizoto má býti ve výsledku mazlavé, nikoliv tekuté

  • Mezitím, než se nám uvaří rýže, si obereme maso od kostí a natrháme si jej na kousky

  • Také si připravenou petrželku nasekáme na drobno

  • Máme-li rýži uvařenou do měkka, vyndáme kovovejce s kořením a do rýže přidáme maso, petrželku, pár kapek maggi a zamícháme

  • Dochutíme solí

Co na závěr? Snad jen dobrou chuť