Řízek kuřecí
Kuřecí řízky miluje snad každý, kromě trávohltů. Obyčejný smažený řízek, řekne si spousta z nás, jenže takový ten pravý, který je šťavnatý ještě i druhý den, ten je připravován jinak. Fígl mi prozradila moje tetička, celoživotní hospodská kuchařinka a vězte, už ani u nás nikdo nechce jiný. A tenkrát, jo panečku, to byly hospody, ne jako dnes.
Potřebujeme:
kuřecí prsa dle počtu strávníků
sůl, pepř
hladkou mouku, vejce a strouhanku na obalení
máslo
olej
jako příloha chléb, brambory, kaše nebo hranolky (ale jsou tak fantasticky šťavnaté, že zmizí i samotné)
A jdeme na to:
maso si klasicky naklepeme, osolíme a opepříme
do jednotlivých misek nebo hlubokých talířů si připravíme hladkou mouku – rozšlehané vejce – strouhanku (pozor, vejce neředíme mlékem ani ničím jiným a nesolíme)
maso postupně ve stejném pořadí obalíme
takto připravené maso na pánvi v rozehřátém oleji prudčeji smažíme po dobu max 3 minut z každé strany, do zezlátnutí strouhanky
hned potom je naskládáme na pekáč a na každý z nich položíme plátek másla
dáme do trouby a při teplotě 100 stupňů pečeme 15 minut
po uplynutí této doby otočíme a pečeme při stejné teplotě dalších 15 minut
A je hotovo. Pokud nezmizí ještě týž den, uvidíte sami, že takto připraven kuřízek je i následující den jako čerstvý, prostě fantastico. Všem přejeme dobrou chuť.