Řízek holandský
Není řízek jako řízek. Vepřový, kuřecí nebo třeba holandský. A právě ten bude dnes předmětem našeho jídelníčku.
Budeme potřebovat:
1 balení mletého masa nebo 500g vlastnoručně namletého
1 bloček sýra na strouhání nebo 1 balení strouhaného sýra
1 vejce
petrželku
sůl, pepř
na obalení:
hladkou mouku
2 vejce
strouhanku
a jako přílohu chléb, uvařené brambory nebo bramborovou kaši.
A hurá do přípravy:
Maso si dáme do mísy.
Nastrouháme sýr, popřípadě máme-li strouhaný, přidáme jej k masu.
Nakrájíme si petrželku nadrobno a taktéž přidáme k masu.
K tomu rozklepneme 1 vejce, osolíme a opepříme.
Důkladně celé promícháme a vypracujeme krásnou směs. Dle potřeby ještě dochutíme.
Je-li směs řídká, můžeme zapracovat trošku strouhanky.
Ze směsi tvarujeme ručně koule, které poté splácneme, čímž docílíme tvaru jakýchsi karbanátků.
Připravíme si do jednoho hlubokého talíře hladkou mouku, do druhého 2 - 3 vejce, která rozšleháme a do třetího strouhanku. V tomto pořadí řízky obalujeme.
Na pánvi si rozehřejeme olej, ve kterém řízky smažíme z obou stran dozlatova.
A máme hotovo. Lze papkat teplý i studený a co více k řízku dodat? Snad jen dobrou chuť.