Rajská s plněnými paprikami

Další z klasických jídel, které dělávali naše babičky. Recept jsme s vděčností převzali a zjistili, že příprava není nijak složitá. Jen nesmí být člověk líný. A že jde opravdu o jednoduchou záležitost s fantastickým výsledkem, o tom vás nyní přesvědčíme.

Potřebujeme:

  • 6 bílých (světlých) paprik

  • 0,5 kg mletého vepřového masa

  • 1 rajčatový protlak

  • ½ hrnku sladkého kečupu

  • 1 cibuli

  • sůl, pepř

  • koření do mletých mas

  • cukr

  • olej

  • 5 kuliček nového koření

  • 5 kuliček celého pepře

  • 3 lístky bobkového listu

  • 1,5 l hovězího vývaru nebo vody s 2 bujony

  • 4 lžíce hladké mouky

jako příloha je ideální houskový knedlík, pro někoho třeba i rýže nebo těstoviny

Postup:

  • Nejprve si papriky omyjeme, odřízneme šťopku a vyndáme jadřince. Necháme zatím odkapat

  • Mleté maso si dáme do mísy, lehce osolíme a opepříme

  • Přidáme lžičku koření do mletých mas a důkladně promícháme

  • Vytvořenou směs natlačíme opatrně do paprik tak, aby byly zcela naplněny

  • Nyní si oloupeme a na drobno nakrájíme cibuli

  • V hrnci si rozpálíme na plotně olej a v něm zpěníme nakrájenou cibulku

  • Na ní pak krátce pod pokličkou podusíme papriky, cca 5 minut

  • Poté papriky vyndáme

  • K cibuli namísto paprik dáme nové koření, pepř celý a bobkový list. Necháme chviličku zpěnit

  • Na to přidáme rajský protlak a sladký kečup. Zamícháme a pod pokličkou chvíli, cca minutu, necháme prohřát

  • Nyní na směs rajského protlaku a koření vlijeme vývar, popřípadě vodu s rozmíchaným bujonem. Promícháme a vrátíme do hrnce také naplněné papiky

  • Vaříme v tlakovém hrnci cca 20 – 30 minut, v obyčejném o něco déle

  • Po této době opět papriky opatrně vyndáme a položíme si je vedle

  • Ve větším hrnku si rozmícháme mouku se studenou vodou a tím omáčku zahustíme, promícháme

  • Necháme chvíli povařit, aby nám omáčka zhoustla

  • Po chvíli ji přecedíme přes sítko, nebo jako babičky přes plátýnko, abychom omáčku zbavili koření

  • Lehce osolíme a dochucujeme cukrem dle toho, jak sladkou rajskou chceme mít. Jen pozor s cukrem, sladkým kečupem v základu jsme ji již nasládlou připravili

  • Máme-li dochuceno, vrátíme zpět papriky a můžeme podávat

Věříme, že se vám povedla naprosto dokonalá rajská a příště to již půjde samo. U nás se taktéž povedla a tak se jdeme do ní pustit. Dobrou chuť