Pórková
Úplně nejlepší pórková polévka je z toho vypěstovaného na zahrádce. Tak jako mnoho jiného v našich obchodech je totiž i pórek jakoby ošizený a předražený. Ale co naplat, není-li zahrádka nebo dárce, musí se použít kupovaný. Největším strašákem tak byl fakt, že nás dětičky pošlou do háje. Výsledek? Přes prvotní blábolení a ohrnování rypáčků na nás skoro nezbylo. A pokud nevěříte, stačí to vyzkoušet. A jak jednoduše na to:
Potřebujeme:
3 pórky
1 větší cibuli
sůl, pepř
muškátový květ
1 smetanu
bujon
3 lžíce hladké mouky
1/4 másla
použijeme tyčový mixer
A pustíme se s chutí do toho:
Pórek si nakrájíme na kolečka, cibuli na drobno.
V hrnci si na másle podusíme cibuli se světlými částmi pórku do měkka.
Zalijeme vodou a přidáme bujon, opět 1 bujon na 0,75l vody.
Přidáme zelené části pórku, osolíme, opepříme a ochutíme špetkou muškátového květu. Promícháme a pozvolna společně vaříme asi 10 minut.
V hrnečku si důkladně smícháme smetanu s hladkou moukou a tuto směs pomalu vmícháme do polévky.
Za pomoci tyčového mixeru obsah rozmixujeme a necháme pár minutek ještě společně probublat.
Právě později vrácená část zeleného pórku nám zajistila krásnou barvu polévky a jak již bylo předestřeno, rychle nám mizí, proto popřejeme dobrou chuť a utíkáme, abychom také něco měli.