Pórková

Úplně nejlepší pórková polévka je z toho vypěstovaného na zahrádce. Tak jako mnoho jiného v našich obchodech je totiž i pórek jakoby ošizený a předražený. Ale co naplat, není-li zahrádka nebo dárce, musí se použít kupovaný. Největším strašákem tak byl fakt, že nás dětičky pošlou do háje. Výsledek? Přes prvotní blábolení a ohrnování rypáčků na nás skoro nezbylo. A pokud nevěříte, stačí to vyzkoušet. A jak jednoduše na to:

Potřebujeme:

  • 3 pórky

  • 1 větší cibuli

  • sůl, pepř

  • muškátový květ

  • 1 smetanu

  • bujon

  • 3 lžíce hladké mouky

  • 1/4 másla

  • použijeme tyčový mixer

A pustíme se s chutí do toho:

  • Pórek si nakrájíme na kolečka, cibuli na drobno.

  • V hrnci si na másle podusíme cibuli se světlými částmi pórku do měkka.

  • Zalijeme vodou a přidáme bujon, opět 1 bujon na 0,75l vody.

  • Přidáme zelené části pórku, osolíme, opepříme a ochutíme špetkou muškátového květu. Promícháme a pozvolna společně vaříme asi 10 minut.

  • V hrnečku si důkladně smícháme smetanu s hladkou moukou a tuto směs pomalu vmícháme do polévky.

  • Za pomoci tyčového mixeru obsah rozmixujeme a necháme pár minutek ještě společně probublat.

Právě později vrácená část zeleného pórku nám zajistila krásnou barvu polévky a jak již bylo předestřeno, rychle nám mizí, proto popřejeme dobrou chuť a utíkáme, abychom také něco měli.