Palačinky

Jako milující otec a manžel jsem byl jednoho dne požádán o palačinky k večeři. Ou, pomyslel jsem si, ale výzvu jsem přijal. Marmeládu máme vlastní, z našich jahod, tak základ by byl. A nakonec jsem použil babiččin recept a zjistil, jak naprosto jednoduché to je.

Potřeboval jsem:

  • 130 – 150 g hladké mouky

  • 300 ml plnotučného mléka (důležité, nenahrazovat polo nebo nízkotučným)

  • 2 vejce

  • 1 lžičku krupicového cukru

  • 1 špetku soli

  • 2 lžíce másla + trošku na smažení nebo olej

  • marmeládu na potření

  • na posyp moučkový cukr, skořici nebo šlehačku, jak kdo má rád (u nás cukr)

Na kecy o tom, jak není zdravý, se vykašlete. V přiměřeném množství je pro lidský organizmus důležitý.

A jde se na postup:

  • mouku si prosejeme do mísy a přidáme cukr a sůl

  • do druhé mísy nalijeme mléko a vyklepneme vejce. Důkladně metličkou rozšleháme

  • za stálého míchání tuto směs nalijeme do mouky

  • rozpustíme si 2 lžíce másla, které vmícháme k mléku s moukou

  • takto vypracované těsto necháme 20 minut odstát

  • po této době si na plotně rozehřejeme pánev a na ni dáme kousíček másla nebo trošku oleje. To mašlovačkou rozetřeme po pánvi. Akci opakujeme před každou palačinkou

  • na jednu pánev přijde jedna naběračka těsta, které po nalití na pánev krouživým pohybem rozprostřeme po celé pánvi

  • smažíme zhruba minutku. Osmaženou dolní část poznáme dle toho, že nám zvrchu palačinkové těsto změnilo barvu ze světlé do krémové až šedé

  • pak palačinku otočíme a osmažíme krátce z druhé strany

  • hotové palačinky si vrstvíme vedle na talíř a máme-li usmažené všechny, po jedné vždy namažeme marmeládou, stočíme do ruličky a pomocí sítka posypeme moučkovým cukrem. Další možnost je po namazání ji přehnout napůl a znovu napůl, posypat sladkým kakaem či skořicí a dozdobit šlehačkou nebo čímkoliv (čerstvé ovoce, čokoláda apod.)

Dílo jest dokonáno a výsledkem jsou plné tlamičky nás všech. I vám dobrou a sladkou chuť.