Palačinky
Jako milující otec a manžel jsem byl jednoho dne požádán o palačinky k večeři. Ou, pomyslel jsem si, ale výzvu jsem přijal. Marmeládu máme vlastní, z našich jahod, tak základ by byl. A nakonec jsem použil babiččin recept a zjistil, jak naprosto jednoduché to je.
Potřeboval jsem:
130 – 150 g hladké mouky
300 ml plnotučného mléka (důležité, nenahrazovat polo nebo nízkotučným)
2 vejce
1 lžičku krupicového cukru
1 špetku soli
2 lžíce másla + trošku na smažení nebo olej
marmeládu na potření
na posyp moučkový cukr, skořici nebo šlehačku, jak kdo má rád (u nás cukr)
Na kecy o tom, jak není zdravý, se vykašlete. V přiměřeném množství je pro lidský organizmus důležitý.
A jde se na postup:
mouku si prosejeme do mísy a přidáme cukr a sůl
do druhé mísy nalijeme mléko a vyklepneme vejce. Důkladně metličkou rozšleháme
za stálého míchání tuto směs nalijeme do mouky
rozpustíme si 2 lžíce másla, které vmícháme k mléku s moukou
takto vypracované těsto necháme 20 minut odstát
po této době si na plotně rozehřejeme pánev a na ni dáme kousíček másla nebo trošku oleje. To mašlovačkou rozetřeme po pánvi. Akci opakujeme před každou palačinkou
na jednu pánev přijde jedna naběračka těsta, které po nalití na pánev krouživým pohybem rozprostřeme po celé pánvi
smažíme zhruba minutku. Osmaženou dolní část poznáme dle toho, že nám zvrchu palačinkové těsto změnilo barvu ze světlé do krémové až šedé
pak palačinku otočíme a osmažíme krátce z druhé strany
hotové palačinky si vrstvíme vedle na talíř a máme-li usmažené všechny, po jedné vždy namažeme marmeládou, stočíme do ruličky a pomocí sítka posypeme moučkovým cukrem. Další možnost je po namazání ji přehnout napůl a znovu napůl, posypat sladkým kakaem či skořicí a dozdobit šlehačkou nebo čímkoliv (čerstvé ovoce, čokoláda apod.)
Dílo jest dokonáno a výsledkem jsou plné tlamičky nás všech. I vám dobrou a sladkou chuť.