Opékané brambory

Na rozdíl od amerických, které se pečou či smaží za syrova, opékané se připravují již předvařené. A je úplně jedno, zda ve slupce nebo oloupané. Dnes si takové uděláme a věřte, že jinak už je nebudete chtít.

Ingredience pro dva:

  • 8 středně velkých brambor

  • sůl

  • tymián, pokud máme

  • kmín (ne, pokud již máme brambory vařené, například z minulého dne)

  • sádlo

A jdeme na to:

  • brambory si oloupeme a nakrájíme na menší kostky

  • dáme je do hrnce, zalijeme studenou vodou

  • osolíme, přidáme špetku kmínu a dáme vařit

  • vaříme na mírném ohni do měkka

  • poté brambory zcedíme a necháme lehce vychladnout

  • na pánvi si rozpálíme lžíci sádla

  • do rozpáleného sádla dáme brambory a osolíme

  • důležité je brambory nijak neotáčet, maximálně je trošku posunout, aby se opekly jen z jedné strany a zároveň se na sádle prohřály

  • mezi brambory můžeme přidat, máme-li, lístky ze 2 – 3 větviček tymiánu

a po chvíli máme hotovo.

Takto připravené brambory jsou skvělé samotné, ale především pak jako příloha k masům. Nechte si tedy chutnat.