Opékané brambory
Na rozdíl od amerických, které se pečou či smaží za syrova, opékané se připravují již předvařené. A je úplně jedno, zda ve slupce nebo oloupané. Dnes si takové uděláme a věřte, že jinak už je nebudete chtít.
Ingredience pro dva:
8 středně velkých brambor
sůl
tymián, pokud máme
kmín (ne, pokud již máme brambory vařené, například z minulého dne)
sádlo
A jdeme na to:
brambory si oloupeme a nakrájíme na menší kostky
dáme je do hrnce, zalijeme studenou vodou
osolíme, přidáme špetku kmínu a dáme vařit
vaříme na mírném ohni do měkka
poté brambory zcedíme a necháme lehce vychladnout
na pánvi si rozpálíme lžíci sádla
do rozpáleného sádla dáme brambory a osolíme
důležité je brambory nijak neotáčet, maximálně je trošku posunout, aby se opekly jen z jedné strany a zároveň se na sádle prohřály
mezi brambory můžeme přidat, máme-li, lístky ze 2 – 3 větviček tymiánu
a po chvíli máme hotovo.
Takto připravené brambory jsou skvělé samotné, ale především pak jako příloha k masům. Nechte si tedy chutnat.