Obložená mísa
Obložené talíře nebo mísy, jsou záležitostí spíše hotelových snídaní či různých oslav. Ale nemusí tomu tak být pokaždé a své blízké můžeme potěšit i takovým skromnějším obloženým talířem. A druhů je hned několik, ba co víc, dají se vzájemně kombinovat.
Můžeme tak vytvořit mísu salámovou z několika druhů salámu, uzeninovou s klobáskami, sýrovou či zeleninovou.
Abychom nikoho neurazili, dnes si uděláme takový mix.
Potřebujeme:
2 druhy salámu, nejlépe šunku a nějaký suchý, třeba herkules (výběr je čistě na vás)
plátkový sýr
hermelín
2 rajské
2 papriky
4 listy ledového salátu
1 klobásu
a přikusovat budeme pečivo, a to buď samotné, nebo namazané máslem.
Postup:
připravíme si dostatečně velký talíř nebo servírovací mísu – podnos
listy salátu si s ostatní zeleninou omyjeme a necháme odkapat
rajské si poté pokrájíme na měsíčky či plátky
papriky zbavíme jádřinců a nakrájíme si je na proužky
taktéž klobásu si nakrájíme na kolečka
hermelín rozkrájíme na trojúhelníčky
salám a plátky sýra můžeme stočit do ruliček
poté vždy každý druh skládáme od středu
vedle pokračujeme zeleninou, sýrem nebo dalším salámem, to podle toho, jaký výsledek chceme
zeleninu můžeme lehce přisolit či okořenit provensálskými bylinkami
listy salátu můžeme dát pod zeleninu, nebo jimi oddělit jednotlivé druhy, popřípadě je použít na dozdobení
A pak už jen dobrou chuť. Ale jak bylo řečeno, způsobů je hned několik a i když příprava je téměř shodná a jednoduchá, chutě se pokaždé mění. Nebojte se překvapit ...