Obložená mísa

Obložené talíře nebo mísy, jsou záležitostí spíše hotelových snídaní či různých oslav. Ale nemusí tomu tak být pokaždé a své blízké můžeme potěšit i takovým skromnějším obloženým talířem. A druhů je hned několik, ba co víc, dají se vzájemně kombinovat.

Můžeme tak vytvořit mísu salámovou z několika druhů salámu, uzeninovou s klobáskami, sýrovou či zeleninovou.

Abychom nikoho neurazili, dnes si uděláme takový mix.

Potřebujeme:

  • 2 druhy salámu, nejlépe šunku a nějaký suchý, třeba herkules (výběr je čistě na vás)

  • plátkový sýr

  • hermelín

  • 2 rajské

  • 2 papriky

  • 4 listy ledového salátu

  • 1 klobásu

a přikusovat budeme pečivo, a to buď samotné, nebo namazané máslem.

Postup:

  • připravíme si dostatečně velký talíř nebo servírovací mísu – podnos

  • listy salátu si s ostatní zeleninou omyjeme a necháme odkapat

  • rajské si poté pokrájíme na měsíčky či plátky

  • papriky zbavíme jádřinců a nakrájíme si je na proužky

  • taktéž klobásu si nakrájíme na kolečka

  • hermelín rozkrájíme na trojúhelníčky

  • salám a plátky sýra můžeme stočit do ruliček

  • poté vždy každý druh skládáme od středu

  • vedle pokračujeme zeleninou, sýrem nebo dalším salámem, to podle toho, jaký výsledek chceme

  • zeleninu můžeme lehce přisolit či okořenit provensálskými bylinkami

  • listy salátu můžeme dát pod zeleninu, nebo jimi oddělit jednotlivé druhy, popřípadě je použít na dozdobení

A pak už jen dobrou chuť. Ale jak bylo řečeno, způsobů je hned několik a i když příprava je téměř shodná a jednoduchá, chutě se pokaždé mění. Nebojte se překvapit ...