Lívanečky

Manželka a děti se domáhají lívanců, dokonce lívanečků. Ok, jsem chlap a recept od babičky, jež nám je dělávala, bohužel nemám. A internet nabízí mnohé, já jsem pokustón a tak zkouším a zkouším a našel jsem favorita.

Nejideálnější těsto je?

Z krabice od Dr. Oetker a kromě toho jsem potřeboval:

  • povidla

  • polotučný tvaroh ve vaničce

  • moučkový cukr

  • máme-li, tak čerstvé jahody, maliny, ostružiny či borůvky

  • olej

a pořídil jsem si na takové případy lívanečník (dobře jsem udělal, neboť od těch dob se lívanečky dělají nepravidelně, ale na můj vkus často)

Šup do práce:

  • v misce smíchám tvaroh s 1 – 2 lžícemi cukru dle vlastní chuti a dám do lednice zatuhnout

  • naopak povidla nechávám na lince při pokojové teplotě, aby se nám trošku rozehřála

  • připravím si těsto přesně dle návodu na krabici

  • mám li připraveno, rozehřívám si lívanečník (nemáte-li lívanečník a použijete klasickou pánev, budete mít lívance poněkud větší, na kvalitě to ale nic neztratí)

  • každé políčko lívanečníku vymažu olejem (nebo kápnu trošku oleje) a to opakuji před každou novou várkou těsta

  • pak už jen naliji přiměřeně těsta a usmažím postupně z obou stran (celý proces trvá možná minutu, dvě)

  • hotové lívanečky si skládám vedle na talíř

  • z horní části je potřu povidly

  • z lednice si vyndávám misku s tvarohem a lžící pěkně vykrojím bochánek a dám na lívaneček. Takto pokračuji u všech lívanečků

  • pokud máme ovoce, dozdobíme ještě čerstvým ovocem

No, pokud nosíte na stůl průběžně jako já věřte, že jsou skutečně dobré. Nebudete mít totiž šanci ochutnat, neboť než se otočíte, budou ty tam. Pokud přeci jen i na vás zbylo, přeji dobrou chuť.