Lečo

Zeleninové jídlo, které jsme jako děti milovali, byť při pomyšlení na zeleninu se nám sliny zrovna nesbíhaly. Jak jednoduše a chutně zvládnout přípravu tak, aby i ten největší amatér byl mistrem, vám nyní prozradíme.

Na přípravu budeme potřebovat:

  • 5 větších rajčat

  • 5 paprik a zde platí, kolik rajských, tolik paprik

  • 2 cibule

  • kousek točeného salámu nebo 3 buřty (lečo lze připravit i bez uzeniny, proto uzenina není nutností)

  • 3 vejce

  • sůl, pepř a má-li někdo doma, tak špetku adžiky

  • olej

Před vařením si uděláme menší přípravu:

  • Cibuli si nakrájíme najemno, papriky na proužky nebo kostičky.

  • Ve stejné velikosti pokračujeme i s uzeninou, budeme-li ji přidávat, jen pozor, některé buřty a točený se loupou, aby nám slupka ve výsledku neudělala rotiku.

  • Rajčátka jsou potřeba oloupat vždy a takový trik, jak jednoduše na ně, spočívá ve vroucí vodě. Tou je totiž spaříme a pak je lehce zbavíme slupky a nakrájíme na kousky.

A jdeme vařit:

  • Na pánvi si rozpálíme trošku oleje a do zlatova si osmahneme cibulku.

  • K cibulce přidáme uzeninu a krátce orestujeme.
  • Po krátkém orestování přidáme nakrájenou papriku a přiklopíme. Nyní budeme papriku za občasného promíchání dusit zhruba 3 minuty.
  • Po uvedeném čase přidáváme pokrájená rajčátka, osolíme a opepříme, pokud máme, přidáme zmíněnou špetku adžiky. Promícháme, přiklopíme a společně dusíme do změknutí zeleniny. Mělo by stačit 10 minut.
  • Po deseti minutách, máme-li lečo moc vodnaté, jelikož nám zeleninka pustila hodně vody a šťávy, necháme chvíli povařit bez pokličky, aby se přebytečná voda odpařila.
  • Máme-li zeleninu bez přebytečné vody, vmícháme vejce, kterými lečo zahustíme a dodají mu cílenou barvu. Dle potřeby dochutíme solí a pepřem.

No a nyní podáváme hotové lečo s chlebem, bramborami, nebo klidně i samotné. Je chutné za tepla i studena a živým důkazem je naše dcerka, které se dělaly boule až za ušima. Tedy i vám dobrou chuť