Kuřecí KFC
Další z fastfoodových jídel, která jsme ne zrovna vyhledávali. Pak taky ta cena. Jenže, možnost získat recept na domácí tvorbu a při pomyšlení, že lenost u nás nemá místo, bylo naprosto jasné, kam naše kroky budou směřovat.
Na dvě porce potřebujeme:
4 kuřecí stehenní paličky (1 osoba = 2 kusy)
1 bílý jogurt
4 lžičky sušené cibule
4 lžičky sušeného česneku
2 lžičky tymiánu
2 lžičky pepře
2 lžičky majoránky
2 lžičky sladké papriky
3 lžičky chilli (pouze pro HOT verzi)
sůl
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce kukuřičného škrobu
2-3 vejce
olej, máslo
jako příloha ideálně hranolky
Postup je jednoduchý:
Maso si osolíme a dáme do misky.
Přidáme bílý jogurt.
K tomu polovinu připraveného koření, tj. 2 lžičky sušené cibule a česneku, po 1 lžičce tymiánu, pepře, majoránky a sladké papriky. Chce-li někdo pálivé, přidá 2 lžičky chilli.
Důkladně promícháme a dáme do chladničky na 30 minut odpočinout a začneme si připravovat přílohu.
Mezitím si připravíme obalovací směs.
Do jedné čisté mísy si připravíme hladkou mouku, kukuřičný škrob a zbytek koření, tj. 2 lžičky cibule a česneku a po 1 lžičce tymiánu, pepře, majoránky a sladké papriky. Vše důkladně promícháme. Opět platí, že pro pálivou verzi přidáme 1 lžičku chilli.
Do další misky si rozklepneme vejce, osolíme a rozšleháme.
Po 30-ti minutách vyndáme mísu s masem z lednice a tak jak je, tedy obalené jogurtem, jdeme dále obalovat.
Nejdříve si ale rozehřejeme fritézu, nebo jako my doma větší vrstvu oleje v hluboké pánvi nebo hrnci.
Maso obalujeme ve směsi s moukou, škrobem a kořením tak, aby bylo krásně obalené.
Poté řádně ve vajíčku a znovu a důkladně ve směsi mouky, škrobu a koření.
A rovnou dáváme do fritézy, kde smažíme - nebo jak my pro zachování šťavnatosti nejprve dáme do vroucího oleje v pánvi, kde smažíme do zezlátnutí obalu z každé strany cca 3 minutky
Poté přendáme maso na plech a šupky na 15 minut do trouby. Pečeme při teplotě 100 stupňů. Můžeme na maso položit plátky másla pro jemnější chuť.
Zhruba po 15-ti minutách maso na plechu otočíme a pečeme dalších 10 - 15 minut.
Po uvedené době servírujeme s hranolky a tatarkou, kečupem, nebo prostě jen tak. Výsledek? Jsme více než mile překvapeni, chuť je mnohem lepší než z fastfoodu a ve výsledku nás to stálo méně. I vám přejeme dobrou chuť.