Kuře v zelí
Kuřátko naložené v zelíčku, to je naprostá bomba. Nevěřil jsem, že by něco tak jednoduchého mohlo býti takto skvělé. Původně šlo o recept do remosky, kde se bez kontroly kuřátko upeklo, dnes již bohužel v pekáčku. Že to není jednoduché? Tak hele...
Potřebujeme:
kuřecí maso – 4 velké čtvrtky nebo 10 paliček, horních stehen nebo čehokoliv od nohou
1 kg kysaného zelí
20 dkg anglické slaniny
1 větší cibuli
sůl, sladkou papriku
grilovací koření
sádlo nebo olej
a jako příloha brambory, knedlík nebo bramboráky.
A pojďme do toho:
cibuli oloupeme a nakrájíme si na půlměsíčky
zelí si propláchneme a necháme okapat, abychom jej zbavili přílišné kyselosti
slaninu si nakrájíme na nudličky
kuřecí maso osolíme a posypeme kořením a rukama do kuřete zapracujeme
pekáček si vymažeme sádlem, nemáme-li sádlo, tak olejem
vyskládáme jej okapaným zelím
na to poházíme slaninu s cibulí
na to poskládáme kuřata
vložíme naplněný pekáč do trouby a pečeme na 170 stupňů 15 minut
poté snížíme na 150 stupňů a takto pečeme cca hodinu
častěji kontrolujeme a podléváme, aby se nám zelí nepřipalovalo a výpekem poléváme kuřecí maso (v remosce, má-li někdo, se kontrolovat nemusí a za hodinu je hotovo)
je-li kuře zlatavé a kůrčička křupavá, máme hotovo
Nakonec je kuře lahodné i samotné. Nechte si chutnat a dejme se do jídla.