Králík se zelím

Nedělní oběd by měl být většinou honosnější, alespoň tak nás to učili naši rodiče i prarodiče. Především pak, a to v dnešní době platí dvojnásob, by nedělní oběd měl být vyjímečný tím, že se sejde rodina, pohovoří a dobře se nají. Pojďme si jeden takový obídek připravit, ať je neděle nebo středa.

Potřebujeme:

  • 1 králíka nebo 4 nohy

  • 400 g vepřového boku

  • 1 kg červeného kysaného zelí

  • 3 cibule

  • 5 stroužků česneku

  • sůl

  • kmín

  • cukr (1 jablíčko)

  • olej

Příprava zelí:

  • zelí v sítu propláchneme a necháme okapat

  • 1 menší cibuli oloupeme a nakrájíme na velmi jemno

  • v kastrolku si na trošce oleje zpěníme cibulku

  • přidáme zelí, promícháme a necháme společně pod pokličkou dusit asi 5 minut

  • po této době zkontrolujeme, zda se nám zelí nepřichytává, pokud ano, podlijeme troškou vody

  • osolíme, přidáme lžičku kmínu a pro zmírnění kyselosti 1 lžíci cukru nebo nastrouhané 1 jablíčko. Společně promícháme a necháme dusit na mírném ohni do měkka, cca 10 – 15 minut

  • po změknutí zelí dle vlastní chuti dochutíme (někdo raději zelí sladší, někdo kyselejší)

Příprava masa:

  • bůček si nakrájíme na kostičky

  • zbylé 2 cibule oloupeme a nakrájíme na větší půlměsíčky

  • česnek zbavíme tvrdých konců a ve slupce plochou nože lehce pomačkáme

  • králíka osolíme a okmínujeme a dáme do připraveného pekáčku

  • proložíme bůčkem, cibulí a česnekem

  • lehce podlijeme

  • předehřejeme si troubu (horkovzdušnou) na 180 stupňů, ve které pečeme dvacet minut

  • poté teplotu zmírníme na 150 stupňů a za častějšího podlévání a polévání výpekem (aby králík nebyl suchý), pečeme do změknutí asi 2 hodinky.

Nejideálnější příloha je nefalšovaný domácí bramborový a bez chemických příměsí, knedlík, na jehož jednoduchou přípravu u nás recept naleznete také. My ho už máme připravený, tak šupky do toho a pak už jen dobrou chuť.