Králík se zelím
Nedělní oběd by měl být většinou honosnější, alespoň tak nás to učili naši rodiče i prarodiče. Především pak, a to v dnešní době platí dvojnásob, by nedělní oběd měl být vyjímečný tím, že se sejde rodina, pohovoří a dobře se nají. Pojďme si jeden takový obídek připravit, ať je neděle nebo středa.
Potřebujeme:
1 králíka nebo 4 nohy
400 g vepřového boku
1 kg červeného kysaného zelí
3 cibule
5 stroužků česneku
sůl
kmín
cukr (1 jablíčko)
olej
Příprava zelí:
zelí v sítu propláchneme a necháme okapat
1 menší cibuli oloupeme a nakrájíme na velmi jemno
v kastrolku si na trošce oleje zpěníme cibulku
přidáme zelí, promícháme a necháme společně pod pokličkou dusit asi 5 minut
po této době zkontrolujeme, zda se nám zelí nepřichytává, pokud ano, podlijeme troškou vody
osolíme, přidáme lžičku kmínu a pro zmírnění kyselosti 1 lžíci cukru nebo nastrouhané 1 jablíčko. Společně promícháme a necháme dusit na mírném ohni do měkka, cca 10 – 15 minut
po změknutí zelí dle vlastní chuti dochutíme (někdo raději zelí sladší, někdo kyselejší)
Příprava masa:
bůček si nakrájíme na kostičky
zbylé 2 cibule oloupeme a nakrájíme na větší půlměsíčky
česnek zbavíme tvrdých konců a ve slupce plochou nože lehce pomačkáme
králíka osolíme a okmínujeme a dáme do připraveného pekáčku
proložíme bůčkem, cibulí a česnekem
lehce podlijeme
předehřejeme si troubu (horkovzdušnou) na 180 stupňů, ve které pečeme dvacet minut
poté teplotu zmírníme na 150 stupňů a za častějšího podlévání a polévání výpekem (aby králík nebyl suchý), pečeme do změknutí asi 2 hodinky.
Nejideálnější příloha je nefalšovaný domácí bramborový a bez chemických příměsí, knedlík, na jehož jednoduchou přípravu u nás recept naleznete také. My ho už máme připravený, tak šupky do toho a pak už jen dobrou chuť.