Kotlety na smetaně
Alespoň pro mne jídlo, které miluji již od svého dětství. Naprosto fantastické, které je pro samé burgery a hranolky dost často opomíjené, jako množství výborných omáček a dalších jídel. A přitom i ti naši potomci se vždy olizují až za ušima. Příprava je jednoduchá, tak pojďme na to.
Budeme potřebovat:
4 vepřové kotlety
8 – 10 brambor
2 cibule
sůl, pepř
1 smetanu ke šlehání
máslo nebo sádlo
můžeme na dozdobení jarní cibulku či šnitlík
Příprava, která nezabere příliš mnoho času:
maso si naklepeme (stačí jemně naklepat, nikoliv rozbít) a po stranách nakrojíme, aby se nám při pečení nemělo snahu kroutit
osolíme a opepříme jej
brambory si v syrovém stavu oloupeme a nakrájíme na plátky
cibule si stejně jako brambory oloupeme a i je nakrájíme na plátky, ovšem na tenké
na další přípravu potřebujeme pekáč. Ten vymažeme pořádně máslem nebo sádlem
na dno vymazaného pekáče vyskládáme polovinu nakrájených brambor tak, aby zakryly celé dno
osolíme a naskládáme na ně připravené maso
to zasypeme cibulí
navrch naskládáme druhou polovinu brambor
opět osolíme a lehce opepříme
předehřejeme si troubu a dáme péct. Při 160 stupních v horkovzdušce pečeme asi hodinku až hodinku a půl a během pečení lehce podléváme. Společně s výpekem a závěrečnou smetanou tak získáme skvělý sosík
na posledních cca 20 minut přidáme smetanu, kterou rovnoměrně rozlijeme na všechna místa
a máme hotovo. Jen pro ty, kteří nejsou příznivci sosíků, během pečení nepodlévejte, smetana tak při finálním pečení ztuhne
můžeme dozdobit něčím zeleným, jarní cibulkou nebo šnitlíkem
U nás tedy se sosíčkem a už to voní a dítka se sbíhají. Všem tedy přejeme dobrou chuť a rychle ke stolu.