Knedlík šlehaný

Někdo jej může znát jako vídeňský a ano, je to taková česká napodobenina. Chutná ale naprosto luxusně. Například k hovězímu guláši je naprosto fantastický.

Co budeme potřebovat :

  • 350 g toastového chleba

  • 100 ml mléka

  • 3 vejce

  • 1 lžíci másla

  • petrželku

  • sůl

Postup:

  • Nejprve si toastový chléb nakrájíme na kostičky a dáme do mísy.

  • Ohřejeme si mléko a to vlijeme k nakrájenému chlebu. Důkladně promícháme, aby se nám mléko vpilo a všechen chléb byl nasáklý.

  • Nasekáme si petrželku nadrobno a přidáme k chlebu.

  • Vedle si rozklepneme vejce. Pozor, musíme oddělit žloutky od bílků.

  • Žloutky přidáme taktéž k chlebu.

  • Nyní to celé důkladně smícháme a vypracujeme jakési těsto.

  • Poté z oddělených bílků vyšleháme sníh. Můžeme ručně, nebo za použití šlehače.

  • Dáme si vařit vodu, kterou řádně osolíme.

  • Vyšlehaný tuhý sníh po lžících přidáváme do vytvořeného těsta a vždy opatrně vmícháme. Těsto by nám mělo zůstat vláčné, nikoliv řídké. Z vlastní zkušenosti tedy vím, že nezužitkuji celý sníh.

  • Z takto vytvořeného těsta dělám buď rukama koule o velikosti tenisového míčku, nebo nepravidelné střapáče.

  • Ty vkládáme do vroucí vody, kde vaříme cca 15 minut. Knedlíky jsou hotové v momentě, kdy vyplavou na povrch.

  • Jsou-li uvařené, vyndáme z lázně a máme hotovo.

Jednoduché a chutné, tak si nechte chutnat.