Knedlík šlehaný
Někdo jej může znát jako vídeňský a ano, je to taková česká napodobenina. Chutná ale naprosto luxusně. Například k hovězímu guláši je naprosto fantastický.
Co budeme potřebovat :
350 g toastového chleba
100 ml mléka
3 vejce
1 lžíci másla
petrželku
sůl
Postup:
Nejprve si toastový chléb nakrájíme na kostičky a dáme do mísy.
Ohřejeme si mléko a to vlijeme k nakrájenému chlebu. Důkladně promícháme, aby se nám mléko vpilo a všechen chléb byl nasáklý.
Nasekáme si petrželku nadrobno a přidáme k chlebu.
Vedle si rozklepneme vejce. Pozor, musíme oddělit žloutky od bílků.
Žloutky přidáme taktéž k chlebu.
Nyní to celé důkladně smícháme a vypracujeme jakési těsto.
Poté z oddělených bílků vyšleháme sníh. Můžeme ručně, nebo za použití šlehače.
Dáme si vařit vodu, kterou řádně osolíme.
Vyšlehaný tuhý sníh po lžících přidáváme do vytvořeného těsta a vždy opatrně vmícháme. Těsto by nám mělo zůstat vláčné, nikoliv řídké. Z vlastní zkušenosti tedy vím, že nezužitkuji celý sníh.
Z takto vytvořeného těsta dělám buď rukama koule o velikosti tenisového míčku, nebo nepravidelné střapáče.
Ty vkládáme do vroucí vody, kde vaříme cca 15 minut. Knedlíky jsou hotové v momentě, kdy vyplavou na povrch.
Jsou-li uvařené, vyndáme z lázně a máme hotovo.
Jednoduché a chutné, tak si nechte chutnat.