Knedlík houskový
Jasně, dá se koupit úplně všude, tak proč se s ním patlat. Jenomže, už jste jej někdy zkusili udělat a ochutnali? Někteří asi namítnou, že to je hrozná dřina, ale opak je pravdou a teď půjdeme krok po kroku a uděláme si vlastní perfektní knedlík.
Potřebujeme:
0,5 kg polohrubé mouky
300 ml mléka
25g čerstvého droždí
1 vejce
2 housky
sůl a cukr
A hurá do toho:
Veškeré ingredience si postavíme na kuchyňskou linku a necháme to tak alespoň 20 až 30 minut, aby se u surovin srovnala teplota.
Potom si mouku přes síto prosijeme do mísy.
Přidáme špetku soli.
Doprostřed mouky uděláme rukou důlek.
Do důlku rozdrobíme droždí.
K tomu přidáme lžičku cukru a 3 – 4 lžíce mléka.
Nyní jsme vytvořili kvásek a čekáme, až vzejde. To poznáme tak, že nám jakoby nabobtná a droždí má krémovitou strukturu. Celé to netrvá déle než 10 minut.
Během čekání si nakrájíme housky na drobné kostičky a necháme být.
Nyní si ve zbytku mléka rozmícháme vejce a tuto směs vlijeme do hotového kvásku.
Nejlépe širokou vařečkou, někdo za použití robota, ale nebude to ono, hněteme a zpracováváme těsto po dobu asi 3 minut. Těsto by mělo být mírně lepkavé a mělo by držet pohromadě.
Potom přidáme housky a zapracujeme je do něj.
Máme-li, povrch zaprášíme lehce polohrubou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi 40 minut. Babička vždy mísu s těstem schovávala do peřin, aby byl výsledek jistý.
Je-li těsto nakynuté, vyklopíme si jej na pomoučený vál polohrubou moukou a mírně prohněteme.
Vyválíme si rukama dvě šišky.
Ty necháme 15 minut odpočívat a poté je vaříme ve vroucí osolené vodě.
Měli bychom je po 9 minutách vaření otočit spodní částí vzhůru, aby se knedlíky uvařily rovnoměrně.
Po asi 18-ti minutách jsou knedle hotové a měly by plavat na povrchu. Určitě se povedly a tu chuť nic kupovaného nenahradí. Tak dobrou chuť, ať už si je dáváte s čímkoliv.