Knedlík houskový

Jasně, dá se koupit úplně všude, tak proč se s ním patlat. Jenomže, už jste jej někdy zkusili udělat a ochutnali? Někteří asi namítnou, že to je hrozná dřina, ale opak je pravdou a teď půjdeme krok po kroku a uděláme si vlastní perfektní knedlík.

Potřebujeme:

  • 0,5 kg polohrubé mouky

  • 300 ml mléka

  • 25g čerstvého droždí

  • 1 vejce

  • 2 housky

  • sůl a cukr

A hurá do toho:

  • Veškeré ingredience si postavíme na kuchyňskou linku a necháme to tak alespoň 20 až 30 minut, aby se u surovin srovnala teplota.

  • Potom si mouku přes síto prosijeme do mísy.

  • Přidáme špetku soli.

  • Doprostřed mouky uděláme rukou důlek.

  • Do důlku rozdrobíme droždí.

  • K tomu přidáme lžičku cukru a 3 – 4 lžíce mléka.

  • Nyní jsme vytvořili kvásek a čekáme, až vzejde. To poznáme tak, že nám jakoby nabobtná a droždí má krémovitou strukturu. Celé to netrvá déle než 10 minut.

  • Během čekání si nakrájíme housky na drobné kostičky a necháme být.

  • Nyní si ve zbytku mléka rozmícháme vejce a tuto směs vlijeme do hotového kvásku.

  • Nejlépe širokou vařečkou, někdo za použití robota, ale nebude to ono, hněteme a zpracováváme těsto po dobu asi 3 minut. Těsto by mělo být mírně lepkavé a mělo by držet pohromadě.

  • Potom přidáme housky a zapracujeme je do něj.

  • Máme-li, povrch zaprášíme lehce polohrubou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi 40 minut. Babička vždy mísu s těstem schovávala do peřin, aby byl výsledek jistý.

  • Je-li těsto nakynuté, vyklopíme si jej na pomoučený vál polohrubou moukou a mírně prohněteme.

  • Vyválíme si rukama dvě šišky.

  • Ty necháme 15 minut odpočívat a poté je vaříme ve vroucí osolené vodě.

  • Měli bychom je po 9 minutách vaření otočit spodní částí vzhůru, aby se knedlíky uvařily rovnoměrně.

Po asi 18-ti minutách jsou knedle hotové a měly by plavat na povrchu. Určitě se povedly a tu chuť nic kupovaného nenahradí. Tak dobrou chuť, ať už si je dáváte s čímkoliv.