Kančí na slanině
Také toto jídlo je občas součástí našeho jídelníčku, aniž bychom museli nějakého srazit.
Na tuhle mňamku potřebujeme:
600 g kančí kýty
2 velké cibule
10 dkg slaniny nebo špeku
sůl, pepř celý
kmín
nové koření celé
cca 3 ks bobkového listu
1 l vývaru nebo vody s 1 kostkou masoxu
2 – 3 lžíce hladké mouky
olej
Příprava:
cibuli si oloupeme a nakrájíme na kostičky
maso, pokud je potřeba, odblaníme a očistíme a nakrájíme na kostky
slaninu nebo špek si pokrájíme na drobné kostičky
v hrnci si rozpálíme trošku oleje a na něm orestujeme cibuli
k ní poté přidáme slaninu nebo špek, zamícháme a společně krátce necháme prohřát
začne-li nám slanina zlátnout, přidáme maso z kňoura a opečeme ze všech stran
po opečení masa ze všech stran přiklopíme pokličkou a necháme cca 5 minut dusit, aby nám maso pustilo šťávu
potom osolíme a přidáme veškeré koření v čajovém sítku - kovovejci
zalijeme vývarem, zamícháme a vaříme do změknutí masa. V tlakovém hrnci 30 minut, v normálním déle.
po uvaření vyjmeme kovovejce s kořením
v hrnku si rozmícháme hladkou mouku ve studené vodě a mix vmícháme do guláše
společně promícháme a necháme 5 minut povařit
pak dochutíme dle potřeby a podáváme nejlépe s houskovým nebo šlehaným knedlíkem
Jde o naprostou lahůdku a protože spěcháme k prostřenému stolu, s přáním dobré chuti se s vámi rozloučíme.