Irská
O téhle polévce je všeobecně známo, že má býti proti nachlazení, s velkými kusy masa a spoustou zeleniny. To vše totiž jde ruku v ruce. Jenže, maso má býti skopové a to u nás moc nefrčí. Přiznejme si, že není úplně stálicí českých jídelníčků a proto jsme si recept upravili trošičku po našem, ale výsledek ohromil. Nejen na nachlazení naprosto delikátní záležitost. Jen pozor, podává se v chlebu a takto nejde skladovat. Nebude proto úplně ideální například bochník Šumava.
Na 2 porce potřebujeme:
4 větší brambory
2 větší cibule
6 stroužků česneku
čerstvý hrášek
1 velké rajče
strouhaný sýr Gouda
1 velký pórek
2 mrkve
2 petržele
1 celer
sůl a pepř
0,5 kg vepřových žeber
tymián
petrželku
1 lžíci sádla nebo olej
vývar nebo bujon
2 bochníky chleba
Nejdříve si něco málo připravíme:
Brambory si oloupeme a nakrájíme na kostky.
Cibuli si taktéž oloupeme a nakrájíme na drobné kousky.
Česnek zbavíme okrajů (bubáků), ale necháme jej jak je, tedy i ve slupce.
Rajče nakrájíme na plátky.
Pórek je potřeba pokrájet na kolečka.
Mrkev, celer a petržel očistíme a nakrájíme na menší kousky.
Maso si odkrájíme od kostí a nakrájíme na větší kostky. Kosti ale nevyhazujeme, neboť je ještě budeme potřebovat.
Z bochníků chleba odkrojíme vrchní část a opatrně vydlabeme těsto uvnitř. Pozor však, abychom neporušili kůrku někde po obvodě. Těsto si necháme stranou.
A zde je postup:
V hrnci si rozehřejeme sádlo, na kterém maso necháme zatáhnout. Prostě aby nebylo po celém svém obvodě růžové.
Pak maso vyndáme a do hrnce dáme cibuli. Osmahneme dozlatova.
Máme-li cibuli zlatavou, vrátíme maso, přidáme mrkev, celer, petržel, pórek a kosti
Zalijeme vývarem, nebo vodou a přidáme bujon. I zde platí, že na 0,75l patří 1 bujon.
Na mírném ohni pomalu vaříme 1,5 hodiny.
Po této době vyndáme kosti, maso obereme a vrátíme do polévky.
Zároveň přidáme brambory a česnek a pomalu vaříme dalších cca 20 až 30 minut do změknutí brambor.
Na úplný závěr přidáme rajčata a necháme společně chviličku prohřát.
Pak polévku podáváme nandanou ve vydlabaném chlebu, posypanou strouhaným sýrem, tymiánem a petrželkou a k zakousnutí těsto z chleba.
Naprosto silný vývar plný dobrých věcí nás vždy postaví na nohy, v chlebu pak jde o opravdovou vychytávku. Nechte si tedy chutnat.