Hovězí žebra

Příprava poctivě naložených a pečených nebo grilovaných hovězích žeber nám zabere poměrně dost času, výsledek je ale naprosto fantastický a čas věnovaný právě přípravě za to rozhodně stál. Pojďme se tedy podívat, jak jsme postupovali.

Použité ingredience:

  • 2 kg hovězích žeber

  • 2 ks bobkového listu

  • sůl, pepř

  • 3 větší mrkve

  • 4 petržele

  • 1 celer

  • 6 středních brambor

na marinádu:

  • 2 lžíce rostlinného oleje

  • 2 lžíce medu

  • 1 lžíci hořčice

  • 4 lžíce sójové omáčky

  • 5 stroužků česneku

  • 2 lžíce sladké chilli omáčky

  • 150 ml červeného vína

  • 2 ks hřebíčku

  • 2 ks nového koření

  • 2 chilli papričky (nemusí být)

Možná to vypadá složitě, ale pravý opak je pravdou.

Jdeme na přípravu:

  • Hřebíček a nové koření si rozdrtíme v hmoždíři, nebo jiným způsobem. Čerstvé koření je ale pro úspěch velice důležité.

  • Česnek zbavíme konců a tak jak je, tedy ve slupce, jej promačkáme.

  • Budeme-li přidávat chilli papričky, nakrájíme si je najemno. My je ale nedáváme.

  • Koření, česnek a všechny ostatní ingredience na marinádu si nyní v míse smícháme.

  • Vložíme do marinády maso a důkladně jej obalíme.

  • Mísu přikryjeme a dáme do chladu do druhého dne. Maso by v marinádě mělo být 24 hodin.

  • Druhý den mísu vyndáme a necháme hodinu odstát při pokojové teplotě.

  • Poté dáme do pekáčku i s marinádou.

  • Osolíme, opepříme a přidáme bobkový list.

  • Rozehřejeme si troubu na 190 stupňů a pekáček do ní vložíme.

  • Necháme péct 30 minut.

  • Pak teplotu ztlumíme na 120 stupňů a pekáč přikryjeme poklopem, nebo alobalem.

  • Takto pečeme pomalu žebra 3,5 hodiny, občas zkontrolujeme, podlijeme výpekem či dle potřeby podléváme vodou.

  • Během pečení si očistíme a nakrájíme zeleninu, tedy mrkev, celer a petržel. Někdy krájíme na malé kvádry, jindy na proužky nebo kostky. Ve výsledku je to jedno.

  • Zároveň si předvaříme brambory ve slupce.

  • Zeleninu včetně brambor po uvedené době pečení rozmístíme k masu do pekáče, polijeme výpekem a opět přiklopíme.

  • Takto za občasného podlití a přelití výpekem pečeme další hodinu, prakticky do změknutí masa.

  • Máme-li maso měkké, podáváme se zeleninkou a bramborami.

Závěrem ještě pár tipů: Maso můžeme ještě dodělat a nechat zatáhnout na grilu, čímž dosáhne uzené chutě, nebo k pečenému masu v troubě můžeme přidat vedle do pekáčku kuřecí stehna a pomalu si je s hovězím upéct. V závěru si je na pár minutek přidáváme k žebrům a podáváme společně.

Sbíhají se nám sliny. Výsledek prostě za to stojí a na to, abychom zvládli tenhle kulinářský zázrak není potřeba býti kuchařským mistrem.

Dobrou chuť.