Hovězí žebra
Příprava poctivě naložených a pečených nebo grilovaných hovězích žeber nám zabere poměrně dost času, výsledek je ale naprosto fantastický a čas věnovaný právě přípravě za to rozhodně stál. Pojďme se tedy podívat, jak jsme postupovali.
Použité ingredience:
2 kg hovězích žeber
2 ks bobkového listu
sůl, pepř
3 větší mrkve
4 petržele
1 celer
6 středních brambor
na marinádu:
2 lžíce rostlinného oleje
2 lžíce medu
1 lžíci hořčice
4 lžíce sójové omáčky
5 stroužků česneku
2 lžíce sladké chilli omáčky
150 ml červeného vína
2 ks hřebíčku
2 ks nového koření
2 chilli papričky (nemusí být)
Možná to vypadá složitě, ale pravý opak je pravdou.
Jdeme na přípravu:
Hřebíček a nové koření si rozdrtíme v hmoždíři, nebo jiným způsobem. Čerstvé koření je ale pro úspěch velice důležité.
Česnek zbavíme konců a tak jak je, tedy ve slupce, jej promačkáme.
Budeme-li přidávat chilli papričky, nakrájíme si je najemno. My je ale nedáváme.
Koření, česnek a všechny ostatní ingredience na marinádu si nyní v míse smícháme.
Vložíme do marinády maso a důkladně jej obalíme.
Mísu přikryjeme a dáme do chladu do druhého dne. Maso by v marinádě mělo být 24 hodin.
Druhý den mísu vyndáme a necháme hodinu odstát při pokojové teplotě.
Poté dáme do pekáčku i s marinádou.
Osolíme, opepříme a přidáme bobkový list.
Rozehřejeme si troubu na 190 stupňů a pekáček do ní vložíme.
Necháme péct 30 minut.
Pak teplotu ztlumíme na 120 stupňů a pekáč přikryjeme poklopem, nebo alobalem.
Takto pečeme pomalu žebra 3,5 hodiny, občas zkontrolujeme, podlijeme výpekem či dle potřeby podléváme vodou.
Během pečení si očistíme a nakrájíme zeleninu, tedy mrkev, celer a petržel. Někdy krájíme na malé kvádry, jindy na proužky nebo kostky. Ve výsledku je to jedno.
Zároveň si předvaříme brambory ve slupce.
Zeleninu včetně brambor po uvedené době pečení rozmístíme k masu do pekáče, polijeme výpekem a opět přiklopíme.
Takto za občasného podlití a přelití výpekem pečeme další hodinu, prakticky do změknutí masa.
Máme-li maso měkké, podáváme se zeleninkou a bramborami.
Závěrem ještě pár tipů: Maso můžeme ještě dodělat a nechat zatáhnout na grilu, čímž dosáhne uzené chutě, nebo k pečenému masu v troubě můžeme přidat vedle do pekáčku kuřecí stehna a pomalu si je s hovězím upéct. V závěru si je na pár minutek přidáváme k žebrům a podáváme společně.
Sbíhají se nám sliny. Výsledek prostě za to stojí a na to, abychom zvládli tenhle kulinářský zázrak není potřeba býti kuchařským mistrem.
Dobrou chuť.