Hovězí hospodský guláš

Jednoduchý recept na přípravu pravého hospodského guláše jsem získal náhodou a jsem za něj rád. Guláš se mi povedl a opravdu moc dobře chutnal.

Potřeboval jsem na něj:

  • 0,5 kg hovězí kližky

  • 5 středních cibulí

  • 2-3 plátky staršího chleba

  • 1 červenou papriku

  • 3 stroužky česneku

  • 4 kuličky nového koření

  • 1 lžíci uzené papriky

  • 1 lžíci sladké papriky

  • bujon

  • sůl, pepř

  • kmín, nejlépe drcený nebo mletý

Jako příloha je ideální houskový nebo šlehaný knedlík, ale postačí i chléb.

A šlo se na věc:

  • Nejprve jsem si maso nakrájel na kostičky, osolil, opepřil a okmínoval.

  • Cibuli a česnek jsem si oloupal a nakrájel na drobno.

  • Papriku jsem zbavil jádřince a pokrájel ji na nudličky.

  • Od plátků chleba jsem odkrojil kůrku a zbytek nakrájel na kostičky.

  • Poté jsem do hrnce nalil trošku oleje a nechal rozpálit.

  • Do rozpáleného oleje jsem přidal nové koření a cibuli, kterou jsem nechal osmažit do hněda.

  • Na to přišlo maso, promíchal jsem to a pod pokličkou nechal dusit asi 15 minut, aby nám pustilo šťávu.

  • Dal jsem si v konvici uvařit 1 l vody.

  • Pak jsem pokličku z hrnce odkryl a přidal polovinu česneku a červenou papriku. Z té se okamžitě začala uvolňovat voda, nechal jsem tedy chvilku, asi 2 minutky povařit bez pokličky, aby se přebytečná voda vyvařila.

  • Přisypal jsem uzenou a sladkou papriku a nakrájený chléb. Celé jsem to promíchal.

  • Hned jsem zalil uvařenou vodou tak, aby bylo maso potopené a přidal jeden bujon. Stačilo mi na to zhruba 0,5 až 0,75 l vody.

  • Přikryl jsem zpět pokličkou a za občasného míchání jsem na mírném ohni vařil 1,5 až 2 hodiny. Prostě do změknutí masa.

  • Po změknutí masa je možno dle potřeby dochutit solí, pepřem a zbytkem česneku.

Nese se na stůl a už teď, i když zítra po odležení bude ještě lepší, je naprosto skvělý. Dobrou chuť.