Hovězí hospodský guláš
Jednoduchý recept na přípravu pravého hospodského guláše jsem získal náhodou a jsem za něj rád. Guláš se mi povedl a opravdu moc dobře chutnal.
Potřeboval jsem na něj:
0,5 kg hovězí kližky
5 středních cibulí
2-3 plátky staršího chleba
1 červenou papriku
3 stroužky česneku
4 kuličky nového koření
1 lžíci uzené papriky
1 lžíci sladké papriky
bujon
sůl, pepř
kmín, nejlépe drcený nebo mletý
Jako příloha je ideální houskový nebo šlehaný knedlík, ale postačí i chléb.
A šlo se na věc:
Nejprve jsem si maso nakrájel na kostičky, osolil, opepřil a okmínoval.
Cibuli a česnek jsem si oloupal a nakrájel na drobno.
Papriku jsem zbavil jádřince a pokrájel ji na nudličky.
Od plátků chleba jsem odkrojil kůrku a zbytek nakrájel na kostičky.
Poté jsem do hrnce nalil trošku oleje a nechal rozpálit.
Do rozpáleného oleje jsem přidal nové koření a cibuli, kterou jsem nechal osmažit do hněda.
Na to přišlo maso, promíchal jsem to a pod pokličkou nechal dusit asi 15 minut, aby nám pustilo šťávu.
Dal jsem si v konvici uvařit 1 l vody.
Pak jsem pokličku z hrnce odkryl a přidal polovinu česneku a červenou papriku. Z té se okamžitě začala uvolňovat voda, nechal jsem tedy chvilku, asi 2 minutky povařit bez pokličky, aby se přebytečná voda vyvařila.
Přisypal jsem uzenou a sladkou papriku a nakrájený chléb. Celé jsem to promíchal.
Hned jsem zalil uvařenou vodou tak, aby bylo maso potopené a přidal jeden bujon. Stačilo mi na to zhruba 0,5 až 0,75 l vody.
Přikryl jsem zpět pokličkou a za občasného míchání jsem na mírném ohni vařil 1,5 až 2 hodiny. Prostě do změknutí masa.
Po změknutí masa je možno dle potřeby dochutit solí, pepřem a zbytkem česneku.
Nese se na stůl a už teď, i když zítra po odležení bude ještě lepší, je naprosto skvělý. Dobrou chuť.