Hovězí guláš
Pro někoho čistá alchymie, ale dovolte mi ukázat, že tomu tak není a takový poctivý, hovězí a nefalšovaný gulášek si lze jednoduše připravit doma. I když, trošku času to zabere, jenže ten výsledek bude k nezaplacení.
Pojďme na to, budeme potřebovat:
800 g hovězí kližky
600 g normální cibule
1 červenou cibuli
1 rajčatový protlak
0,5 kg hovězích kostí, nebo 2 l horké vody a 3 bujony
2 lžíce sladké papriky
2 lžíce hladké mouky
1 lžičku chilli
2 stroužky česneku
sůl, pepř
sádlo
Jako přílohu houskový, bramborový nebo šlehaný knedlík, popřípadě chléb.
A jde se vařit.
Jako první si připravíme vývar.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ten poctivý z kostí uděláme tak, že je dáme do pekáčku, přidáme trošku oleje a vroucí vodou podlijeme.
Dáme do trouby a pečeme na 150 stupňů cca 30 minut. Občas zkontrolujeme a polijeme výpekem, popřípadě podlijeme vodou.
Po uvedeném čase pekáč vyndáme a celý obsah dáme do hrnce. Přilijeme 1,5 – 2 l vody, přivedeme k varu a pod pokličkou na mírném ohni vaříme zhruba hodinku.
Pokud se nám na vývaru dělá pěna, opatrně ji naběračkou odebíráme a vyléváme.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nebo si jednosuše uvaříme 2 l horké vody, ve které následně rozmícháme 3 kostky bujonu. Nejde o žádnou chudou náhražku, nýbrž bujon je samotným kvalitním vývarem z kostí. Rozhodně si tak ušetříme dost času.
Mezitím, co se nám dělá vývar si nakrájíme maso na kostky. Zhruba 3x3 cm.
Cibuli, tu klasickou, si oloupeme a taktéž nakrájíme, tu ovšem nadrobno.
Červenou si po oloupání nakrájíme na plátky, čímž se nám vytvoří jednotlivá kolečka.
Česnek si oloupeme a rozdrtíme, popřípadě nakrájíme na malinké kousíčky a nožem promačkáme.
Máme-li přípravu za sebou a pokud námi dělaný vývar z kostí se blíží do finiše, rozpálíme si v druhém hrnci lžíci sádla.
Než se nám rozpálí, vypínáme vývar z kostí a vyndáme všechny kosti. Na nich si po vychladnutí může pochutnat psík. U nás žádný není, tedy míří do koše.
Do sádla přidáme nakrájenou klasickou cibuli a pomalu restujeme do zhnědnutí.
Máme-li již cibuli tmavě hnědou, ne spálenou, přidáme nakrájené maso. To je potřeba důkladně orestovat tak, aby nebylo nikde po svém obvodu růžové.
Poté zasypeme paprikou, osolíme, opepříme, dáme chilli, obsah rajčatového protlaku a důkladně promícháme. Necháme chvilku společně restovat, cca 2 minuty.
Zalijeme hotovým vývarem tak, aby bylo maso ze 2/3 ponořené. Přibližně. Už se mi stalo, že jsem jej zalil celé a také se nic nestalo.
Přiklopíme a na mírném ohni dusíme alespoň 2 hodiny, prakticky do změknutí masa. Důležité je občas guláš zamíchat a dolít zbylým vývarem. Nezbyl-li nám vývar, doléváme horkou vodou s bujonem v poměru 0,5 l vody = 1 bujon.
Zhruba po dvou hodinách, máme-li maso měkké, si na pánvi vedle rozehřejeme lžici sádla, které zaprášíme moukou. Máme-li ve vytvořené jišce hrudky, rozmícháme je. Jíška by měla býti hnědá kašička.
Tuto jíšku vmícháme do vařícího se guláše.
Přidáme česnek.
Zamícháme a společně ještě za občasného promíchání povaříme 15 minut.
Na závěr ještě dle potřeby dochutíme solí, pepřem a česnekem.
Hotový gulášek jsme na talíři dozdobili kolečky červené cibule.
Věříme, že se dílo povedlo i přes menší časovou náročnost. Věříme ale, že pokud jste došli až sem a guláš ochutnali, nebudete chtít už jiný. Tak tedy dobrou chuť.