Hamburger

A je to tu opět. Jídlo, které se prostřednictvím fastfoodů a v poslední době i mnoha restaurací, vloudilo neodmyslitelně do našich českých jídelníčků. Jedni je dělají takové, jiní onaké, co si ale vyrobit svůj, domácí. Variací je hned několik a i já jsem jich pár vyzkoušel a nyní vám prozradím, jak na tu nejvydařenější.

Na dvě porce jsem potřeboval:

  • 200 - 250 g mletého masa mix, lepší je čistě jen hovězí

  • 2 kaiserky nebo bulky na hamburger (pozor, ty klasické z marketů jsou nasládlé a výsledek nebude to pravé)

  • 2 listy ledového salátu nebo čínského zelí

  • 1 papriku

  • 1 kyselou okurku

  • 1 rajské

  • 2 lžíci hořčice

  • 2 lžíci tatarské omáčky

  • 1 lžíci kečupu

  • 1 cibuli

  • 2 plátky sýra (nemusí být)

  • máslo

  • sůl, pepř

  • špetku chilli

  • 2 špejle

  • olej

Výsledek budeme moci podávat samotný, nebo s hranolky.

A šel jsem do výzvy:

  • Nejdříve jsem si připravil zeleninku.

  • Cibuli jsme si oloupal a půlku nakrájel na velmi jemno, zatímco druhou na proužky.

  • Papriku a rajské na plátky.

  • Kyselou okurku na 4 proužky.

  • Maso jsem osolil a opepřil, přidal špetku chilli a důkladně promíchal.

  • Jemně nakrájenou část cibule jsem vmíchal do masa.

  • Takto připravené maso nechávám chvíli odležet, aby získalo pokojovou teplotu.

  • Mezitím si připravím housky tak, že je rozkrojím podélně na dvě půlky.

  • Rozehřeji si pánev na sucho a na ni položím na chviličku půlky housek, rozkrojenou částí dolů.

  • Velmi krátce si je opražím a sundám z pánve.

  • Na ni nyní dávám trošku oleje a nechávám rozpálit.

  • Mezitím si všechny opražené plochy velmi lehce potřu máslem.

  • Na spodní půlky housek, na potřenou plochu máslem, přijde ½ listu salátu nebo čínského zelí.

  • Potřu lžící hořčice.

  • Přidám plátky papriky.

  • Na pánvi se nám již rozehřál olej, z masa udělám nejdříve dvě koule a poté stlačením mezi dlaněmi placky, které dám do oleje a na středním ohni osmažím z obou stran.

  • Hotové maso položím na housku se salátem a hořčicí.

  • Potřu ½ lžičkou kečupu, aby nám nepřebíjel chuť rajských.

  • Pokud dávám sýr, tak nyní přijde plátek sýra.

  • Přidám dva plátky kyselé okurky.

  • Dále vrstvím rajské, které pomažu 1 lžící tatarky.

  • Přidám na vrch plátky cibule a druhou půlkou salátu nebo čínského zelí.

  • Na vrch přiklopím druhou, tedy horní částí housky a celé pro udržení tvaru a lepší manipulaci propíchnu pěkně svisle špejlí.

Stejně postupuji i s druhým burgerem, i když ve finále při tom našem domácím vaření není postup nutné dodržet. Zbylou zeleninu dávám k zakousnutí k burgeru a popřeji vám dobrou chuť. Je naprosto skvělej...