Hamburger
A je to tu opět. Jídlo, které se prostřednictvím fastfoodů a v poslední době i mnoha restaurací, vloudilo neodmyslitelně do našich českých jídelníčků. Jedni je dělají takové, jiní onaké, co si ale vyrobit svůj, domácí. Variací je hned několik a i já jsem jich pár vyzkoušel a nyní vám prozradím, jak na tu nejvydařenější.
Na dvě porce jsem potřeboval:
200 - 250 g mletého masa mix, lepší je čistě jen hovězí
2 kaiserky nebo bulky na hamburger (pozor, ty klasické z marketů jsou nasládlé a výsledek nebude to pravé)
2 listy ledového salátu nebo čínského zelí
1 papriku
1 kyselou okurku
1 rajské
2 lžíci hořčice
2 lžíci tatarské omáčky
1 lžíci kečupu
1 cibuli
2 plátky sýra (nemusí být)
máslo
sůl, pepř
špetku chilli
2 špejle
olej
Výsledek budeme moci podávat samotný, nebo s hranolky.
A šel jsem do výzvy:
Nejdříve jsem si připravil zeleninku.
Cibuli jsme si oloupal a půlku nakrájel na velmi jemno, zatímco druhou na proužky.
Papriku a rajské na plátky.
Kyselou okurku na 4 proužky.
Maso jsem osolil a opepřil, přidal špetku chilli a důkladně promíchal.
Jemně nakrájenou část cibule jsem vmíchal do masa.
Takto připravené maso nechávám chvíli odležet, aby získalo pokojovou teplotu.
Mezitím si připravím housky tak, že je rozkrojím podélně na dvě půlky.
Rozehřeji si pánev na sucho a na ni položím na chviličku půlky housek, rozkrojenou částí dolů.
Velmi krátce si je opražím a sundám z pánve.
Na ni nyní dávám trošku oleje a nechávám rozpálit.
Mezitím si všechny opražené plochy velmi lehce potřu máslem.
Na spodní půlky housek, na potřenou plochu máslem, přijde ½ listu salátu nebo čínského zelí.
Potřu lžící hořčice.
Přidám plátky papriky.
Na pánvi se nám již rozehřál olej, z masa udělám nejdříve dvě koule a poté stlačením mezi dlaněmi placky, které dám do oleje a na středním ohni osmažím z obou stran.
Hotové maso položím na housku se salátem a hořčicí.
Potřu ½ lžičkou kečupu, aby nám nepřebíjel chuť rajských.
Pokud dávám sýr, tak nyní přijde plátek sýra.
Přidám dva plátky kyselé okurky.
Dále vrstvím rajské, které pomažu 1 lžící tatarky.
Přidám na vrch plátky cibule a druhou půlkou salátu nebo čínského zelí.
Na vrch přiklopím druhou, tedy horní částí housky a celé pro udržení tvaru a lepší manipulaci propíchnu pěkně svisle špejlí.
Stejně postupuji i s druhým burgerem, i když ve finále při tom našem domácím vaření není postup nutné dodržet. Zbylou zeleninu dávám k zakousnutí k burgeru a popřeji vám dobrou chuť. Je naprosto skvělej...