Gröstl
Snad původně rakouské jídlo mi jednoho dne udělala moje buchta k večeři a pánové a dámy, čumím, Fakt jednoduché, rychlé a dobré jídlo, které během chvilky zasytí.
Bylo potřeba:
2 – 3 větší brambory, nejlépe několik brambor třeba ze včerejšího oběda.
kousek uzeniny, nejlépe klobásky
3 vejce
1 cibuli
sůl, pepř
špetku červené papriky
na ozdobu můžeme trošku pokrájené petrželky nebo jarní cibulky
Vhodnou přílohou je pečivo.
A rychlá příprava následuje:
Nemáme-li brambory již vařené, které nám tedy zbyly, oloupeme si je, uvaříme a nakrájíme na kousky či plátky. My ale vždy uvaříme den před tím k obědu brambor o něco více a pak nám zbývají. To nám dává výhodu rychlejší přípravy jakéhokoliv jídla s bramborami, včetně gröstlu.
Klobásu, nebo jakoukoliv uzeninu, si nakrájíme na kolečka.
Cibuli si nakrájíme na proužky.
Na pánvi si rozpálíme trošku oleje, přidáme cibuli, klobásu i brambory a společně orestujeme.
Pak přidáme rozklepnutá vejce, osolíme, opeříme a promícháme.
Necháme společně smažit do zatáhnutí vajec.
Lehce okořeníme sladkou paprikou, můžeme dozdobit petrželkou nebo jarní cibulkou, máme-li.
A pak již servírujeme samotné, v ideálním případě s pečivem, ale tak či onak, rozhodně potěší a zachutná. Dobrou chuť