Griotka z třešní

Nápoj z domácích třešní, pokud už jsou, je určený pro starší 18-ti let samozřejmě. Příprava se může zdát dlouhá, leč výsledek je skvostný a na zimu blahodárný. A závěrečnou bublaninu bych dětem a řidičům také moc nedával.

Ingredience:

  • třešně

  • 5-litrové sklenice s pevným uzavíráním

  • na každou sklenici (tedy dle množství třešní) 1 l rumu – lahve uschováme

  • stejně tak na každou sklenici 0,5 – 1 kg cukru dle toho, jak moc sladký má výsledek být ( u nás něco mezi)

  • 0,5 l čisté vodky s obsahem alespoň 40% alkoholu na každou sklenici

Postup:

  • třešně si omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme

  • do sklenice třešně pěchujeme do 1/3 a zasypeme 1/3 cukru

  • po třetinách pokračujeme do ¾ sklenice

  • nyní vše zalijeme rumem tak, aby byla hladina nad horní vrstvou

  • neprodyšně uzavřeme a dáme na světlé a suché místo, ne však úplně na sluníčko

  • necháme po dobu 7 – 8 týdnů být, každý týden ale jednou důkladně zamícháme

  • po posledním zamíchání přes sítko slijeme a třešně můžeme sníst, nebo udělat alkoholickou bublaninu

  • do slité griotky vmícháme vodku (na jednu sklenice max 0,5 litru), promícháme a přelijeme do lahví

Píti se dá studená i teplá, především pak dobře uleželá.

A teď už jen schovat před dětmi a ochutnávači a přejeme dobrou chuť při každé příležitosti. A ta se vždycky najde.