Francouzské brambory
Opět jedno z jídel, kde prim hrají brambory. A zároveň jídlo našich babiček a recept od jedné z nich tu a tam použijeme a jídlo si uvaříme. Jak jednoduše na to vám rádi prozradíme.
Budeme potřebovat:
15 větších brambor
0,5 kg uzeného
4 vejce
1 smetanu ke šlehání
1 cibuli
sůl, pepř
sádlo a olej
A jak na jednoduchou přípravu:
Cibuli si krájíme nadrobno.
Uzené si nakrájíme na kostičky.
Brambory si uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Takový fígl tkví v tom, že se dají uvařit v síťce, ve které jsme je koupili a uvařené je přes síťku protlačíme. Tím by měla slupka zůstat uvnitř a zároveň by byly připraveny. Osobně ale tento způsob nemáme odzkoušený.
Vezmeme si pekáček a vymažeme jej sádlem.
Vychladlé brambory si nyní oloupeme a nakrájíme na plátky, popřípadě protlačíme přes sítko na brambory.
Polovinu jich vyskládáme do pekáčku a osolíme.
Na pánvi si na oleji osmahneme cibuli společně s uzeným.
To rozložíme do pekáčku na brambory a opepříme.
Zaskládáme druhou polovinou brambor a opět osolíme.
V míse si rozšleháme vejce a smícháme se smetanou. Směsí poté polijeme brambory v pekáčku.
Pečeme v troubě, v horkovzdušné na 160 stupňů po dobu 30 až 40 minut do zezlátnutí vrchní vrsty brambor a zatuhnutí vajec se smetanou.
Co dodat, ta vůně a chuť, prostě laskomina. Tak tedy dobrou chuť.