Čína
Asi se mnozí shodnou na tom, že pravá čína je jedině od asiatů. No, něco na tom bude, ale zase, ví někdo, co všechno je do jídel přidáváno? Tu a tam se k nám dostane zpráva, nepodložená samozřejmě, že támhle není hygiena top, tuhle zase čerstvost, ale znáte lidi! Na straně druhé, na každém šprochu pravdy trochu a tak si obdobné jídlo, ovšem s námi koupenými surovinami, uděláme jednoduše doma.
Potřebujeme:
0,5 kg vepřového nebo kuřecího masa
mraženou čínskou směs (můžeme nahradit vlastní čerstvou zeleninou, např. mrkví, petrželí apod.)
pórek
2 lžičky kari
2 lžičky sladké papriky
3 lžičky kukuřičného škrobu
3 lžíce sojové omáčky
sůl
olej
pražené nesolené arašídy (nemusí být)
jako přílohu ideálně rýži, nudle, popřípadě hranolky
Jdeme vařit:
Maso si nakrájíme na nudličky nebo kostky a dáme do mísy.
Osolíme, přidáme kari a sladkou papriku, kukuřičný škrob a sojovou omáčku. Promícháme, propracujeme a dáme na alespoň 2 hodiny odležet do chladu.
Mezitím:
V případě použití vlastní zeleniny, tedy mrkve, petržele, celeru a česneku s cibulí – nejlépe červenou, je potřeba si ji oloupat či očistit a nakrájet na požadované tvary. Můžou být proužky, kostičky, jak kdo uzná za vhodné.
My používáme zeleninu z obchodního mrazáku, a to směs na čínu, popřípadě thajskou. Jde přeci jen o jakousi domácí verzi číny.
Vždy přidáváme čerstvý pórek. Ten si očistíme a nakrájíme na kolečka.
Připravíme si přílohu dle vlastní chutě.
Máme-li maso hezky odležené, ještě jednou jej promícháme a jde se vařit:
Rozpálíme si v hluboké pánvi (nejlépe wok) olej a masíčko na něm pěkně orestujeme tak, aby nebylo nikde po svém obvodě syrové.
Po orestování přihodíme zeleninku, mraženou, čerstvou, jak kdo má, včetně připraveného pórku.
Můžeme přidat i hrst buráků, chce-li se nám to tvářit jako kung-pao.
Promícháme a přiklopíme pokličkou.
Na mírném ohni společně dusíme 10 až 15 minut do změknutí zeleniny.
A je vlastně hotovo, v případě potřeby dochutíme solí či sojovkou a už jen nandat na talíř včetně připravené přílohy a nechat si chutnat. Dobrou chuť.