Čína

Asi se mnozí shodnou na tom, že pravá čína je jedině od asiatů. No, něco na tom bude, ale zase, ví někdo, co všechno je do jídel přidáváno? Tu a tam se k nám dostane zpráva, nepodložená samozřejmě, že támhle není hygiena top, tuhle zase čerstvost, ale znáte lidi! Na straně druhé, na každém šprochu pravdy trochu a tak si obdobné jídlo, ovšem s námi koupenými surovinami, uděláme jednoduše doma.

Potřebujeme:

  • 0,5 kg vepřového nebo kuřecího masa

  • mraženou čínskou směs (můžeme nahradit vlastní čerstvou zeleninou, např. mrkví, petrželí apod.)

  • pórek

  • 2 lžičky kari

  • 2 lžičky sladké papriky

  • 3 lžičky kukuřičného škrobu

  • 3 lžíce sojové omáčky

  • sůl

  • olej

  • pražené nesolené arašídy (nemusí být)

  • jako přílohu ideálně rýži, nudle, popřípadě hranolky

Jdeme vařit:

  • Maso si nakrájíme na nudličky nebo kostky a dáme do mísy.

  • Osolíme, přidáme kari a sladkou papriku, kukuřičný škrob a sojovou omáčku. Promícháme, propracujeme a dáme na alespoň 2 hodiny odležet do chladu.

Mezitím:

  • V případě použití vlastní zeleniny, tedy mrkve, petržele, celeru a česneku s cibulí – nejlépe červenou, je potřeba si ji oloupat či očistit a nakrájet na požadované tvary. Můžou být proužky, kostičky, jak kdo uzná za vhodné.

  • My používáme zeleninu z obchodního mrazáku, a to směs na čínu, popřípadě thajskou. Jde přeci jen o jakousi domácí verzi číny.

  • Vždy přidáváme čerstvý pórek. Ten si očistíme a nakrájíme na kolečka.

  • Připravíme si přílohu dle vlastní chutě.

Máme-li maso hezky odležené, ještě jednou jej promícháme a jde se vařit:

  • Rozpálíme si v hluboké pánvi (nejlépe wok) olej a masíčko na něm pěkně orestujeme tak, aby nebylo nikde po svém obvodě syrové.

  • Po orestování přihodíme zeleninku, mraženou, čerstvou, jak kdo má, včetně připraveného pórku.

  • Můžeme přidat i hrst buráků, chce-li se nám to tvářit jako kung-pao.

  • Promícháme a přiklopíme pokličkou.

  • Na mírném ohni společně dusíme 10 až 15 minut do změknutí zeleniny.

A je vlastně hotovo, v případě potřeby dochutíme solí či sojovkou a už jen nandat na talíř včetně připravené přílohy a nechat si chutnat. Dobrou chuť.