Cikánská hovězí

Ve spoustě kuchyní naprosto zapomenutá omáčka, která by ovšem pro svoji skvělou chuť rozhodně v našich jídelníčcích chybět neměla.

Na její přípravu potřebujeme:

  • 800 g hovězího zadního

  • 1 větší cibuli

  • 2 rajské

  • 2 papriky

  • 10 dkg slaniny nebo špeku

  • 1 rajčatový protlak

  • sůl, pepř

  • 2 lžičky sladké papriky

  • 1,5 l horké vody

  • 2 bujony

  • jako přílohu rýži

Postup při vaření:

  • Rajčata a papriky si nakrájíme na kostičky nebo proužky.

  • Slaninku nebo špek nakrájíme na kousky.

  • Špičkou nože do masa na několika místech řízneme a do těchto otvorů nastrkáme kousky slaniny či špeku.

  • Oloupeme si cibuli a nakrájíme nadrobno.

  • V hrnci si rozpálíme olej nebo sádlo a v něm zpěníme cibuli.

  • Pokud nám cibule ztmavne, přidáme prošpikované maso v celku a ze všech stran zprudka orestujeme.

  • Je-li maso orestované ze všech stran, přidáme sladkou papriku, osolíme, opepříme a maličko podlijeme vodou.

  • Přiklopíme pokličkou a necháme 5 až 7 minut dusit.

  • Poté přidáme rajský protlak, promíchneme a opět chvíli necháme spojit chutě.

  • Po chvíli přidáme do hrnce rajčata a papriku, přilijeme horkou vodu a dva bujony, zamícháme a vaříme do změknutí masa. U nás vaříme v tlakovém hrnci cca 45 minut, v obyčejném bude doba delší.

  • Během vaření masa si lze připravit přílohu v podobě vařené rýže, popřípadě milovníci knedlů můžou rýži nahradit houskovým knedlíkem.

  • Je-li maso měkké, vyndáme jej a nakrájíme na plátky.

  • Omáčku v případě potřeby dochutíme solí a pepřem a servírujeme.

Omáčka je naprosto fantastická a neměla by býti upozaďována, i když v dnešní době je tento problém s omáčkami na českých jídelníčcích obecný problém. Tak třeba se to změní. U téhle vám nyní popřejeme dobrou chuť a jdeme se rozplývat.