Cikánská hovězí
Ve spoustě kuchyní naprosto zapomenutá omáčka, která by ovšem pro svoji skvělou chuť rozhodně v našich jídelníčcích chybět neměla.
Na její přípravu potřebujeme:
800 g hovězího zadního
1 větší cibuli
2 rajské
2 papriky
10 dkg slaniny nebo špeku
1 rajčatový protlak
sůl, pepř
2 lžičky sladké papriky
1,5 l horké vody
2 bujony
jako přílohu rýži
Postup při vaření:
Rajčata a papriky si nakrájíme na kostičky nebo proužky.
Slaninku nebo špek nakrájíme na kousky.
Špičkou nože do masa na několika místech řízneme a do těchto otvorů nastrkáme kousky slaniny či špeku.
Oloupeme si cibuli a nakrájíme nadrobno.
V hrnci si rozpálíme olej nebo sádlo a v něm zpěníme cibuli.
Pokud nám cibule ztmavne, přidáme prošpikované maso v celku a ze všech stran zprudka orestujeme.
Je-li maso orestované ze všech stran, přidáme sladkou papriku, osolíme, opepříme a maličko podlijeme vodou.
Přiklopíme pokličkou a necháme 5 až 7 minut dusit.
Poté přidáme rajský protlak, promíchneme a opět chvíli necháme spojit chutě.
Po chvíli přidáme do hrnce rajčata a papriku, přilijeme horkou vodu a dva bujony, zamícháme a vaříme do změknutí masa. U nás vaříme v tlakovém hrnci cca 45 minut, v obyčejném bude doba delší.
Během vaření masa si lze připravit přílohu v podobě vařené rýže, popřípadě milovníci knedlů můžou rýži nahradit houskovým knedlíkem.
Je-li maso měkké, vyndáme jej a nakrájíme na plátky.
Omáčku v případě potřeby dochutíme solí a pepřem a servírujeme.
Omáčka je naprosto fantastická a neměla by býti upozaďována, i když v dnešní době je tento problém s omáčkami na českých jídelníčcích obecný problém. Tak třeba se to změní. U téhle vám nyní popřejeme dobrou chuť a jdeme se rozplývat.