Buřtguláš

Pro někoho jednoduché až primitivní jídlo, pro jiné nedílná součást jídelníčku. Ovšem o takovou jednoduchost, jak se zdá, vážně nejde a lze i takový buřtgulášek pěkně vymazlit. U nás doma jedem ve dvou verzích, pracovně nazvaných jako normál a pikant. Tu prvně jmenovanou prosazuje moje buchta, druhou zase já. Dnes vám ukážeme obě.

I. Normál 

Budeme potřebovat:

  • 7 středně velkých brambor

  • 1 větší cibuli

  • 5 buřtů nebo 0,5 kg točeného

  • sádlo nebo olej

  • hladkou mouku

  • 3 bujony

  • sůl, pepř

  • 2 lžičky sladké papriky

  • 3 lžičky gulášového koření

  • 2 lžíce majoránky

  • 2 l horké vody

Postup přípravy:

  • Brambory si oloupeme a nakrájíme na kostičky.

  • Cibuli si taktéž oloupeme a nakrájíme na drobno.

  • Buřty, popřípadě levnější točený salám, si pokrájíme na kolečka či kostičky, jen pozor, některé se loupou. To aby nám ve výsledku slupka nezkazila výsledný efekt.

  • Máme-li vše pokrájené, rozehřejeme si v hrnci olej nebo lžíci sádla.

  • Přidáme cibulku a necháme zesklovatět.

  • Pak přidáme buřt nebo salám, necháme lehce orestovat. Cibulka nám zároveň zezlátne.

  • Přidáme sladkou papriku a gulášové koření, společně promícháme.

  • Okamžitě zalijeme 2l horké vody a přidáme 3 bujony, důkladně promícháme.

  • Vložíme do hrnce brambory, osolíme, opepříme a na mírném ohni společně vaříme do změknutí brambor.

  • Na úplný závěr zahustíme hladkou moukou s vodou, kdy do klasického hrníčku nalijeme studenou vodu do poloviny a v tomto množství rozkvrdláme 4 vrchovaté lžíce hladké mouky. To potom vmícháme do guláše.

  • Necháme chvíli povařit a na závěr vsypeme majoránku.

A buchta má hotovo.


II. Pikant

Já jsem potřeboval:

  • 1 kg brambor

  • 3 klobásy

  • 2 cibule

  • 4 stroužky česneku

  • 2 lžíce sladké papriky

  • 1 lžíci pálivé papriky

  • 1 lžíci mletého kmínu

  • 2 lžičky gulášového koření

  • 1 – 2 lžičky chilli

  • 1 zakysanou smetanu

  • sádlo nebo olej

  • sůl, pepř

  • 1 lžíci hladké mouky (možná)

  • strouhaný sýr či niva (nemusí být vůbec)

  • 3 bujony

  • 2 l horké vody

A jdu vařit:

  • Cibuli s česnekem oloupu a nakrájím na drobno.

  • Brambory oloupu. Poté je i klobásu nakrájím na kostičky. Pár brambor rozkrájím na podstatně menší, než ostatní. To nám zajistí zahuštění guláše.

  • V hrnci si rozpálím sádlo či olej. Do toho vložím cibuli s česnekem, nechám zpěnit.

  • Na to do hrnce vložím většinu brambor, tedy ty na větší kostky, klobásu, sladkou a pálivou papriku, kmín, chilli a gulášové koření.

  • Promíchám a velmi krátce orestuji.

  • Cca po minutě podlévám horkou vodou, přidám bujony a promíchám.

  • Vkládám zbytek brambor, ty nakrájené na malé kousíčky.

  • Osolím, opepřím.

  • Na mírném ohni pod pokličkou vařím asi 15 minut, respektive do změknutí brambor.

  • Před finále vmícháme smetanu, která nám výslednou chuť příjemně zjemní.

  • Menší brambory se nám rozvařily, což nám ve výsledku zahustilo guláš, je-li to však málo, vmícháme hladkou mouku.

  • V případě potřeby dochucuji solí, pepřem či gulášovým koření.

  • Milovníkům sýra, pan Pohlreich odpustí, jde přeci jen o domácí vaření, servíruji s posypaným sýrem na povrchu a krajícem chleba.

Ať tak či onak, přejeme vám jednoznačně dobrou chuť.