Buřtguláš
Pro
někoho jednoduché až primitivní jídlo, pro jiné nedílná
součást jídelníčku. Ovšem o takovou jednoduchost, jak se zdá,
vážně nejde a lze i takový buřtgulášek pěkně vymazlit. U nás
doma jedem ve dvou verzích, pracovně nazvaných jako normál a
pikant. Tu prvně jmenovanou prosazuje moje buchta, druhou zase já.
Dnes vám ukážeme obě.
I. Normál
Budeme potřebovat:
7 středně velkých brambor
1 větší cibuli
5 buřtů nebo 0,5 kg točeného
sádlo nebo olej
hladkou mouku
3 bujony
sůl, pepř
2 lžičky sladké papriky
3 lžičky gulášového koření
2 lžíce majoránky
2 l horké vody
Postup přípravy:
Brambory si oloupeme a nakrájíme na kostičky.
Cibuli si taktéž oloupeme a nakrájíme na drobno.
Buřty, popřípadě levnější točený salám, si pokrájíme na kolečka či kostičky, jen pozor, některé se loupou. To aby nám ve výsledku slupka nezkazila výsledný efekt.
Máme-li vše pokrájené, rozehřejeme si v hrnci olej nebo lžíci sádla.
Přidáme cibulku a necháme zesklovatět.
Pak přidáme buřt nebo salám, necháme lehce orestovat. Cibulka nám zároveň zezlátne.
Přidáme sladkou papriku a gulášové koření, společně promícháme.
Okamžitě zalijeme 2l horké vody a přidáme 3 bujony, důkladně promícháme.
Vložíme do hrnce brambory, osolíme, opepříme a na mírném ohni společně vaříme do změknutí brambor.
Na úplný závěr zahustíme hladkou moukou s vodou, kdy do klasického hrníčku nalijeme studenou vodu do poloviny a v tomto množství rozkvrdláme 4 vrchovaté lžíce hladké mouky. To potom vmícháme do guláše.
Necháme chvíli povařit a na závěr vsypeme majoránku.
A buchta má hotovo.
II. Pikant
Já jsem potřeboval:
1 kg brambor
3 klobásy
2 cibule
4 stroužky česneku
2 lžíce sladké papriky
1 lžíci pálivé papriky
1 lžíci mletého kmínu
2 lžičky gulášového koření
1 – 2 lžičky chilli
1 zakysanou smetanu
sádlo nebo olej
sůl, pepř
1 lžíci hladké mouky (možná)
strouhaný sýr či niva (nemusí být vůbec)
3 bujony
2 l horké vody
A jdu vařit:
Cibuli s česnekem oloupu a nakrájím na drobno.
Brambory oloupu. Poté je i klobásu nakrájím na kostičky. Pár brambor rozkrájím na podstatně menší, než ostatní. To nám zajistí zahuštění guláše.
V hrnci si rozpálím sádlo či olej. Do toho vložím cibuli s česnekem, nechám zpěnit.
Na to do hrnce vložím většinu brambor, tedy ty na větší kostky, klobásu, sladkou a pálivou papriku, kmín, chilli a gulášové koření.
Promíchám a velmi krátce orestuji.
Cca po minutě podlévám horkou vodou, přidám bujony a promíchám.
Vkládám zbytek brambor, ty nakrájené na malé kousíčky.
Osolím, opepřím.
Na mírném ohni pod pokličkou vařím asi 15 minut, respektive do změknutí brambor.
Před finále vmícháme smetanu, která nám výslednou chuť příjemně zjemní.
Menší brambory se nám rozvařily, což nám ve výsledku zahustilo guláš, je-li to však málo, vmícháme hladkou mouku.
V případě potřeby dochucuji solí, pepřem či gulášovým koření.
Milovníkům sýra, pan Pohlreich odpustí, jde přeci jen o domácí vaření, servíruji s posypaným sýrem na povrchu a krajícem chleba.
Ať tak či onak, přejeme vám jednoznačně dobrou chuť.