Brambory s nivou a slaninou
Další z jídel, kde základním pilířem jsou brambory. Ochucené anglickou slaninou a plísňovým sýrem jsou delikatesou a to i pro mě, téměř odpůrce nivy. Než ohrnete leckteří své rypáčky, pojďme si recept vyzkoušet, abychom věděli, čím hodláme pohrdat.
Budeme potřebovat:
8 brambor
1 větší cibuli
30 dkg anglické v celku
4 vejce
sůl, pepř
20 dkg nivy
strouhaný sýr eidam či gouda
sladká paprika
olej
Příprava:
Brambory si předem uvaříme ve slupce, necháme lehce vychladnout.
Poté je oloupeme a protlačíme přes bramborové sítko, popřípadě pokrájíme na menší kousky.
Anglickou slaninu si nakrájíme na kostičky.
Cibuli si oloupeme a nakrájíme najemno.
Nastrouháme si nivu.
A jde se tvořit:
Na pánvi si rozpálíme olej a na něm osmahneme cibulku s anglickou slaninou.
Po osmahnutí dáme do mísy, přidáme brambory, nastrouhanou nivu, osolíme a opepříme a důkladně společně promícháme.
Vymažeme si pekáček a směs z mísy do něj rovnoměrně rozprostřeme.
V jednotlivých rozích uděláme dlaní menší důlky, do kterých vyklepneme po jednom vejci.
Vejce lehce opepříme a zaprášíme paprikou. Již nesolíme, niva je slaná dostatečně.
Posypeme strouhaným sýrem.
Dáme to trouby zapéct při 160 stupních na 10 minut, do zezlátnutí sýra.
A je hotovo. Opět jedna luxusní záležitost, tak tedy dobrou chuť.