Brambory s nivou a slaninou

Další z jídel, kde základním pilířem jsou brambory. Ochucené anglickou slaninou a plísňovým sýrem jsou delikatesou a to i pro mě, téměř odpůrce nivy. Než ohrnete leckteří své rypáčky, pojďme si recept vyzkoušet, abychom věděli, čím hodláme pohrdat.

Budeme potřebovat:

  • 8 brambor

  • 1 větší cibuli

  • 30 dkg anglické v celku

  • 4 vejce

  • sůl, pepř

  • 20 dkg nivy

  • strouhaný sýr eidam či gouda

  • sladká paprika

  • olej

Příprava:

  • Brambory si předem uvaříme ve slupce, necháme lehce vychladnout.

  • Poté je oloupeme a protlačíme přes bramborové sítko, popřípadě pokrájíme na menší kousky.

  • Anglickou slaninu si nakrájíme na kostičky.

  • Cibuli si oloupeme a nakrájíme najemno.

  • Nastrouháme si nivu.

A jde se tvořit:

  • Na pánvi si rozpálíme olej a na něm osmahneme cibulku s anglickou slaninou.

  • Po osmahnutí dáme do mísy, přidáme brambory, nastrouhanou nivu, osolíme a opepříme a důkladně společně promícháme.

  • Vymažeme si pekáček a směs z mísy do něj rovnoměrně rozprostřeme.

  • V jednotlivých rozích uděláme dlaní menší důlky, do kterých vyklepneme po jednom vejci.

  • Vejce lehce opepříme a zaprášíme paprikou. Již nesolíme, niva je slaná dostatečně.

  • Posypeme strouhaným sýrem.

  • Dáme to trouby zapéct při 160 stupních na 10 minut, do zezlátnutí sýra.

A je hotovo. Opět jedna luxusní záležitost, tak tedy dobrou chuť.