Bramboráky
Jednoduché a chutné jídlo, které mají rádi snad všichni. Důležité je si neplést bramboráky z brambor se slovenskou cmundou se špekem či moravskou s uzeným.
Potřebujeme:
8 velkých brambor
8 stroužků česneku
1 – 2 vejce
½ hrnku mléka
polohrubou mouku
majoránku
olej nebo sádlo
a do již zmíněné cmundy se dávají pokrájené kousky uvedených surovin
Postup:
Brambory si oloupeme a nastrouháme na struhadle do mísy.
Česnek si oloupeme a buď taktéž nastrouháme, nebo prolisujeme lisem na česnek.
Přidáme k bramborám.
Do brambor rozklepneme vejce.
Osolíme, opepříme a celý povrch pořádně zasypeme majoránkou.
Směs důkladně promícháme a dle potřeby dosolíme či dochutíme.
Necháme 20 minut odstát a zbavíme přebytečné vody.
Pokud je těsto řídké, zahustíme vmícháním polohrubé mouky.
Rozpálíme si na pánvi olej nebo sádlo.
Lžící nebo malou naběračkou nabíráme těsto, ze kterého na pánvi tvarujeme placky.
Smažíme z obou stran do zlatova.
Chutnají teplé i studené. Jednou jsme je jen tak udělali dětem mého kolegy a snad by to snědli i syrové, jak rychle mizely. A přitom taková blbost.
Tak si nechte chutnat i vy.