Bramboráky

Jednoduché a chutné jídlo, které mají rádi snad všichni. Důležité je si neplést bramboráky z brambor se slovenskou cmundou se špekem či moravskou s uzeným.

Potřebujeme:

  • 8 velkých brambor

  • 8 stroužků česneku

  • 1 – 2 vejce

  • ½ hrnku mléka

  • polohrubou mouku

  • majoránku

  • olej nebo sádlo

  • a do již zmíněné cmundy se dávají pokrájené kousky uvedených surovin

    Postup:

    • Brambory si oloupeme a nastrouháme na struhadle do mísy.

    • Česnek si oloupeme a buď taktéž nastrouháme, nebo prolisujeme lisem na česnek.

    • Přidáme k bramborám.

    • Do brambor rozklepneme vejce.

    • Osolíme, opepříme a celý povrch pořádně zasypeme majoránkou.

    • Směs důkladně promícháme a dle potřeby dosolíme či dochutíme.

    • Necháme 20 minut odstát a zbavíme přebytečné vody.

    • Pokud je těsto řídké, zahustíme vmícháním polohrubé mouky.

    • Rozpálíme si na pánvi olej nebo sádlo.

    • Lžící nebo malou naběračkou nabíráme těsto, ze kterého na pánvi tvarujeme placky.

    • Smažíme z obou stran do zlatova.

    Chutnají teplé i studené. Jednou jsme je jen tak udělali dětem mého kolegy a snad by to snědli i syrové, jak rychle mizely. A přitom taková blbost.

    Tak si nechte chutnat i vy.