Bramboračka

Pravděpodobně první z polévek, která nás napadne při vzpomínce na babiččinu kuchyň. Dnes jsme se rozhodli stejně lahodný skvost vyrobit a kupodivu opět nejde o nic složitého. Ono totiž kuchyně našich babiček, ačkoliv si mnozí myslí úplný opak, byl postaven na jednoduchosti a rychlosti. Jednak totiž neměly toliko surovin co my dnes a druhak, často pracovaly na polích celé dny a ještě obhospodařovaly svá stavení, manžely, děti a mnohdy i spoustu zvířectva.

Pojďme tedy na to a připravíme si:

  • 8 větších brambor

  • 2 mrkve

  • 1 petržel

  • ½ celeru

  • 1 větší cibuli

  • 6 stroužků česneku

  • sůl

  • hrst hub, nejlépe sušených (máme-li čerstvé, použijeme je)

  • nejí-li vaše dítka houby, můžeme je nahradit houbovým kořením, které si děláme vlastní v hmoždíři

  • houbové koření

  • majoránku

  • bujon nebo vývar

  • libeček

  • ½ másla

  • 4 až 5 lžic hladké mouky

A jdeme vařit:

  • Brambory si oloupeme a nakrájíme na kostky.

  • Kořenovou zeleninu, tedy mrkev, celer a petržel si očistíme a nakrájíme na kostičky.

  • Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na menší kousky.

  • Nyní dáme vše do hrnce a přidáme houby.

  • Osolíme, ochutíme houbovým kořením, přidáme nasekaný libeček a zalijeme vývarem, nebo vodou s bujonem (1 bujon = 0,75l vody)

  • Vaříme do změknutí zeleninky, u nás vaříme v tlakáči a tak nám celý tento proces zabere sotva 10 minut, v normálním hrnci o něco déle.

  • Máme-li zeleninu měkkou, stáhneme z plotny.

  • Na ní si na pánvi rozpustíme máslo a v momentě, kdy nám začne pěnit, vmícháme mouku. Osmahneme do zlatova.

  • Takto připravenou jíšku vmícháme do vroucí polévky a společně chvíli povaříme do zhoustnutí.

  • Na úplný závěr po uvaření přidáme sušenou majoránku.

Celý dům máme provoněný linoucí se vůní právě uvařené bramboračky a ještě za tepla se jdeme do ní pustit. Vy také? Tak tedy dobrou chuť.