Bramboračka
Pravděpodobně první z polévek, která nás napadne při vzpomínce na babiččinu kuchyň. Dnes jsme se rozhodli stejně lahodný skvost vyrobit a kupodivu opět nejde o nic složitého. Ono totiž kuchyně našich babiček, ačkoliv si mnozí myslí úplný opak, byl postaven na jednoduchosti a rychlosti. Jednak totiž neměly toliko surovin co my dnes a druhak, často pracovaly na polích celé dny a ještě obhospodařovaly svá stavení, manžely, děti a mnohdy i spoustu zvířectva.
Pojďme tedy na to a připravíme si:
8 větších brambor
2 mrkve
1 petržel
½ celeru
1 větší cibuli
6 stroužků česneku
sůl
hrst hub, nejlépe sušených (máme-li čerstvé, použijeme je)
nejí-li vaše dítka houby, můžeme je nahradit houbovým kořením, které si děláme vlastní v hmoždíři
houbové koření
majoránku
bujon nebo vývar
libeček
½ másla
4 až 5 lžic hladké mouky
A jdeme vařit:
Brambory si oloupeme a nakrájíme na kostky.
Kořenovou zeleninu, tedy mrkev, celer a petržel si očistíme a nakrájíme na kostičky.
Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na menší kousky.
Nyní dáme vše do hrnce a přidáme houby.
Osolíme, ochutíme houbovým kořením, přidáme nasekaný libeček a zalijeme vývarem, nebo vodou s bujonem (1 bujon = 0,75l vody)
Vaříme do změknutí zeleninky, u nás vaříme v tlakáči a tak nám celý tento proces zabere sotva 10 minut, v normálním hrnci o něco déle.
Máme-li zeleninu měkkou, stáhneme z plotny.
Na ní si na pánvi rozpustíme máslo a v momentě, kdy nám začne pěnit, vmícháme mouku. Osmahneme do zlatova.
Takto připravenou jíšku vmícháme do vroucí polévky a společně chvíli povaříme do zhoustnutí.
Na úplný závěr po uvaření přidáme sušenou majoránku.
Celý dům máme provoněný linoucí se vůní právě uvařené bramboračky a ještě za tepla se jdeme do ní pustit. Vy také? Tak tedy dobrou chuť.