Bageta "de la houm"
Jednoduché jídlo, zdá se. Variací je hned několik, od salámových přes sýrové po tuňákové, francouzské a nevím ještě jaké. Ty nejlepší a nejčerstvější kupované seženete jedině v Karlových Varech u Rat´s baguettes, k tomu za fajn cenu. Jinak ale jde o dobrý byznys, jedna bageta z benzinky obsahuje trošku dresingu, dvě kolečka salámu, jeden plátek sýra a když je vytuněná, dva plátky vajíčka, stejné množství rajčete a možná kousek okurky či papriky. A za dvojnásobek oproti těm z Varů. Jenže, ne každý může jet do Varů každý den a na ty z pumpy fakt může mít chuť snad jen zoufalec. A chutí je dosti, proto jsem se pustil do přípravy a vězte, nic jednoduššího není. Fajn, zabere to více času, než platba u pokladny, ale ta chuť a pocit z poctivé přípravy je nenahraditelný.
Co jsem na přípravu mojí bagety potřeboval:
1 celozrnnou bagetu
trošku másla
1-2 rajské podle velikosti
1-2 listy čínského zelí nebo ledového salátu
krájený salám, já ale použil vysočinu vcelku, (může být jakýkoliv včetně měkkých, jako je šunka)
plátkový sýr eidam, můžeme nahradit goudou, milovníci nivy mohou i tu
1 vejce uvařené na tvrdo
2 lžíce tatarky
francouzský dresink, ale může se použít jakýkoliv dle vlastní chuti
A pouštím se do díla:
Vejce a rajské si krájím na plátky. Mám salám vcelku a tak i ten si krájím na tenká kolečka, samozřejmě dle možností a dovedností. Lepší by byl salám krájený.
Bagetu rozříznu podélně, ne však úplně. Prostě tak, aby mi zůstala jakási kapsa.
Vnitřek bagety, tedy její spodní část, lehce namažu máslem.
Na tu pokladu plátky rajských. Na másle budou dobře držet a nebudou tak mít tendenci vypadávat.
Na rajské vkládám list čínského zelí, popřípadě ledového salát a kopíruji tím kapsu vytvořenou v bagetě a lehce namáznu tatarkou.
Na tatarku přichází vyskládat kolečka salámu, na ně plátky sýra.
Na sýr pokládám plátky vajíčka a zakápnu dresinkem.
Bagetu nyní lehce přimáčknu a servíruji.
Výsledek mne naprosto uchvátil. Chuť je fantastická a ve finále se své bagety domáhá celá rodina. Snídaně či svačina naprosto ideální a vydatná, zároveň chutná. Jdu si udělat i já svůj vlastní kus, proto se rozloučím slovy "dobrou chuť" a už si krájím...