Bábovka ze základky

Recept na tuto bábovku se traduje již od školních lavic. A protože se nejednalo o žádný výplod pubertální fantazie, nýbrž o opravdu chutný dezert, dnes si jej představíme:

Budeme potřebovat:

  • 2 hrnky polohrubé mouky

  • 1 hrnek moučkového cukru

  • 1 vanilkový cukr

  • 1 prášek do pečiva

  • 1 smetanu ke šlehání

  • 3 vejce

  • cca hrnek až dva mléka

  • olej nebo tuk na vymazání formy

  • a trošku polohrubé mouky na vysypání formy (můžeme nahradit strouhankou)

Postup:

  • Formu si vymažeme olejem nebo tukem a vysypeme troškou mouky, přebytek vysypeme

  • Mouku, cukr, vanilkový cukr a prášek do pečiva smícháme s vejci a smetanou

  • Důkladně promícháme a přidáme tolik mléka, aby těsto nebylo řídké, přesto vláčné a pomalu teklo

  • To pak vlijeme rovnoměrně do formy

  • Dáme péct na 160 stupňů cca na 45 minut

  • Bábovku kontrolujeme špejlí a pokud se nám těsto na ni nelepí, je upečeno

  • Po vyndání necháváme bábovku ve formě chviličku vychladnout, poté si nožem opatrně uvolníme strany a otočíme

  • Přes formu dáme ve studené vodě namočený hadr a bábovka nám krásně z formy vyjede sama

Zaprášíme moučkovým cukrem a podáváme ke kávě, čaji nebo jen tak. Jako za našeho mládí u babičky...

dobrou chuť.